Etapp 1- långdistans Loreberg

Expert Susen Lösch

Ålder: 25

Klubb: Ärla IF

Meriter: En fjärdeplats på natt-SM samt flerfaldig tysk mästarinna.

Erfarenhet av Finspångsterräng: Jag bodde i Finspång 8 månader när jag gjorde mitt exjobb.

Terrängområde Loreberg är en del av Arena Grosvad och bjuder på den vackra Kolmårdsterrängens västra utsprång norr om Finspång. I denna artikel delar den tyska landslagsorienteraren Susen Lösch med sig av sina bästa tips.

Terrängen på O-Ringens första etapp är relativt lättlöpt men det gäller att hålla koll på både karta och kompass i de allra detaljrikaste områdena. De som springer de längre banorna får uppleva mossbeklädd tallskog, öppna hällmarker och mossar fyllda med skvattram som är en lockelse för ögat. Närmre arenan är terrängen nästan lika vacker men där finns ett betydligt rikare stigsystem som gör det lättare att navigera. I följande exempel visar Susen Lösch hur hon tar sig an Finspångsskogarnas tuffa utmaningar.

Sträcka 1 och 2:

En ganska lång sträcka förbi den mytomspunna Trollkärringegölen. Ett otroligt vackert område där sagor vaknar till liv. Sträckan är cirka 1 km lång och det finns två vägval runt den stora mossen som bitvis följer småstigar. Terrängen är ganska öppen och platt och man kan springa rakt på om man har koll på kompassen. Den stora mossen är dock ganska tungsprungen. När man har passerat den mindre mossen innan kontrollen kan man se höjden framför kontrollen. Om man är en snabb löpare kan man springa runt på en större stig. Det är enkelt men nästan 300 meter längre.

Här bjuds det på mycket branter och större och mindre höjder. Det gäller att inte tappa bort sig mellan alla detaljer. Man kan välja de lite enklare vägvalen runt på stigar, men de är nästan 400 meter längre. Om man vill gå en variant rakt på ska man förenkla kartan. Kolla efter de största höjderna på sträcket och bestäm om du ska hålla dig till vänster eller till höger om dem. På slutet är det bara att springa förbi sankmarken till kontrollen.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision