Etapp 2 - långdistans Grosvad

Expert Erik Axelsson

Ålder: 39

Klubb: Haldens SK

Meriter: 13 seniormedaljer på SM och NM varav 4 guld, 14.e VM-medel 2008, 3 tiomila- och 2 Jukolasegrar

Erfarenhet av Finspångsterräng: Född i Finspång, men 20 år sedan sist jag bodde där, tekniken sitter fortfarande i ryggmärgen.

Terrängområde Grosvad bjuder på medelsvensk smålurig skogsorientering i fin skog med i stort sett inga hyggen. I denna artikel ger den före detta landslagslöparen Erik Axelsson sina bästa tips på hur man bör ta sig an den luriga Finspångsskogen.

Det är inte särskilt kuperat, så i den här terrängen ska det ganska mycket till för att man ska välja runtvägval. Vid tidig start och avsaknad av stråk kan det löna sig att springa runt, men det ska vara relativt uppenbart att runt är bäst för att det faktiskt ska vara det. Självklart är det olika från person till person vad man har för styrkor.

Terrängen är öppen och mer lättlöpt ju högre upp i terrängen man springer, större mossar har ofta djurstråk i kanterna. Det skiftar ofta från tall till gran när man kommer uppifrån, försök att se det på hur detaljrikedomen förändras, de gula fläckarna på kartan försvinner och stenarna blir fler.

Ofta kan det kanske se svårare ut på kartan än det är, försök kolla efter de gula höjderna som är tydliga i terrängen. Håll i kompassen för att träffa rätt höjd.

Sträcka 1, 2 och 3:

Helt runt vänster blir för långt.Höger blir lite svårare ingång.Antingen svagt vänster eller stigen vänster och rakt på slutet är bäst, tror att man springer så pass fort i skogen så svagt vänster är bäst. Bägge ingångarna är väldigt säkra då man håller dig på toppen av höjdformationen fram mot kontrollen.

Höger och vänster är för långt och man springer varken snabbare eller får en säkrare ingång. Rakt på ger översikt fram mot kontrollen, man ligger högt i terrängen med finare underlag och det är kortast. Om man tittar ner till höger på väg ner, ser man mossen som visar vägen mot kontrollen.

Höger är säkrast, men blir för långt, så rakt på där du väljer antingen runt första höjden eller rakt över den är bäst. Bara du är tillräckligt bra och klarar att urskilja de lite större höjderna och får tag i branten mitt på sträckan. En av de aningen högre höjderna i området ligger precis innan kontrollen och gör den mycket enklare än den ser ut.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision