Loreberg

Etapp 1 OL - långdistans
Etapp 1 Elittour - långdistans
Etapp 2 MTBO - långdistans

Terrängområde Loreberg är en del av Arena Grosvad och bjuder på den vackra Kolmårdsterrängens västra utsprång norr om Finspång. Orienteringslöparna bjuds under sin första etapp på området Loreberg som i dess norra del består av magisk vildmarksterräng. För att undvika att bli borttrollad i området gäller det att veta vilken utmaning man står inför.

Bild från terrängområde Loreberg

Bild från terrängområde Loreberg

- Terrängen är relativt lättframkomlig, men det gäller att vara med på kartan. Längst bort är det få stigar. Närmare arenan är det betydligt mer stig och väg, dock inte på bekostnad av orienteringen utan det blir utmanande orientering hela vägen in till mål, menar Sören Nilsson Påledal som tillsammans med Anders Berg är banläggare för den första etappen på O-Ringen 2019.

I det mer stigfattiga området en bit bort från arenan bjuds deltagarna på de lite längre banorna på mossbeklädd tallskog, öppna hällmarker och mossar fyllda med skvattram som är en lockelse för ögat. Den vackra terrängen är inte bara vacker att titta på. I vissa partier kan det även gå riktigt fort att springa. Det enda som bromsar är ljungen och blåbärsriset på backen. Även om det är relativt snabb terräng med god sikt, gäller det att lyfta på benen.

- Det är inte lika många stora berg under Finspångsetapperna jämfört med de efterföljande etapperna, konstaterar Sören Nilsson Påledal.

Under den andra etappen är det MTBO-deltagarna som får njuta av detta terrängområde. Det blir ett ganska glest stig- och vägnät och banorna är av typisk långdistanskaraktär. Man får vara noga med att avväga sina vägval, det är inte alltid det första man ser som är det bästa.

-Det kommer att vara snabbcyklat och det gäller att ha bra kondition, säger mountainbikeorienteringens banläggare Erik Ernstsson.

 

Terrängområde Loreberg är en del av Arena Grosvad och bjuder på den vackra Kolmårdsterrängens västra utsprång norr om Finspång. I denna artikel delar den tyska landslagsorienteraren Susen Lösch med sig av sina bästa tips.

Terrängen på O-Ringens första etapp är relativt lättlöpt men det gäller att hålla koll på både karta och kompass i de allra detaljrikaste områdena. De som springer de längre banorna får uppleva mossbeklädd tallskog, öppna hällmarker och mossar fyllda med skvattram som är en lockelse för ögat. Närmre arenan är terrängen nästan lika vacker men där finns ett betydligt rikare stigsystem som gör det lättare att navigera. I följande exempel visar Susen Lösch hur hon tar sig an Finspångsskogarnas tuffa utmaningar.

susen lösch

Namn: Susen Lösch. Ålder: 25. Klubb: Ärla IF

Meriter: En fjärdeplats på natt-SM samt flerfaldig tysk mästarinna.

Erfarenhet av Finspångsterräng: Jag bodde i Finspång 8 månader när jag gjorde mitt exjobb.

sträcka1 etapp1

Sträcka1

En ganska lång sträcka förbi den mytomspunna Trollkärringegölen. Ett otroligt vackert område där sagor vaknar till liv. Sträckan är cirka 1 km lång och det finns två vägval runt den stora mossen som bitvis följer småstigar. Terrängen är ganska öppen och platt och man kan springa rakt på om man har koll på kompassen. Den stora mossen är dock ganska tungsprungen. När man har passerat den mindre mossen innan kontrollen kan man se höjden framför kontrollen. Om man är en snabb löpare kan man springa runt på en större stig. Det är enkelt men nästan 300 meter längre.

sträcka2 etapp1

Sträcka 2

Här bjuds det på mycket branter och större och mindre höjder. Det gäller att inte tappa bort sig mellan alla detaljer. Man kan välja de lite enklare vägvalen runt på stigar, men de är nästan 400 meter längre. Om man vill gå en variant rakt på ska man förenkla kartan. Kolla efter de största höjderna på sträcket och bestäm om du ska hålla dig till vänster eller till höger om dem. På slutet är det bara att springa förbi sankmarken till kontrollen.

 

 

 

Kartklipp från område Loreberg

Kartklipp från område Loreberg

MTBO-kartklipp från Loreberg

MTBO-kartklipp från Loreberg

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision