5. Kvillinge

Etapp 3 OL - långdistans
Etapp 4 MTBO - förkortad långdistans

Terrängområde Kvillinge hör till Arena Yxbacken och bjuder på relativt flack, detaljfattig och snabblöpt Kolmårdsterräng i vilken den öppna blandskogen vackert breder ut sig.

Fantastiskt fin Kolmårdsterräng väntar på etapp 3 för OL

Fantastiskt fin Kolmårdsterräng väntar på etapp 3 för OL

Under orienteringslöparnas tredje etapp får de avnjuta ett område som bjuder på flera små vackra skogssjöar och närmare målet är det stigrikt. I huvudsak är det skog hela vägen men en del banor berör även gammal kulturmark. Bitvis kan strukturen, som är likartad över stora områden, göra att man lätt gör parallellfel. Det gäller att anpassa farten så man inte missar att säkra sin position fortlöpande.

- Går det för fort här kan du riskera att styra fel, säger en av banläggarna, Bo Jernberg, som faktiskt var med och lade banor redan vid O-Ringen 1987. De längre banorna kommer att gå in ett område med helt annan karaktär - detaljrikt och kuperat – i form av den så kallade Kvillingeförkastningen som är ett nästan trolskt naturreservatsområde där man på vissa ställen kan känna att man är i en av naturen uppbyggd labyrint. Här kommer man att behöva ta fram finliret framför råkubbandet. Där är det finskuret och kuperat. Det är nästan gåfart som rekommenderas för vissa sträckor, kompletterar Jernberg som tillsammans med Mikael Håkansson strängar banorna för orienteringslöparna på den tredje etappen. På slutet av banorna blir det mycket utförslöpning, men det går inte att bara kuta på, orienteringsmomentet kvarstår hela vägen in mot mål.

Även MTBO-deltagarna får uppleva stor variation när de ger sig in i detta terrängområde under sin fjärde etapp, då de bjuds på en förkortad långdistans. Benstyrka och kämpaglöd blir viktigt för dem denna etapp. Arenan ligger vid Yxbacken, där Pernilla Wiberg lade grunden för sina framgångar. Arenan är densamma för de tre sista etapperna för orienteringslöparna samt för etapp 4 och 5 för mountainbikeorienterarna.


O-ringens tredje etapp är den första som avgörs med Arena Yxbacken som skådeplats. Terrängområdet Kvillinge erbjuder till stora delar vacker och snabblöpt Kolmårdsterräng men även en del rejäla utmaningar kommer att presenteras för löparna under banan. I denna artikel ger elitorienteraren och Kolmårdstjejen Anna Forsberg sina bästa tips inför etapp 3.

anna forsberg

Namn: Anna Forsberg. Ålder: 28. Klubb: Göteborg-Majorna OK

Meriter: 6 totaltsegrar och över 20 etappsegrar i O-ringen som ungdom och junior, som senior 3a totalt i D21Elit 2016 i Sälen.

Erfarenhet av Kolmårdsterräng: Här sprang jag mitt första miniknatt, gick nybörjarkurs, vann min första tävling, gjorde min första stora bom och har 1000-tals träningstimmar i terrängen.

Annas generella tips:

Alla beslut du tar under banan är viktiga och du kan tjäna mycket tid på att fokusera på att ta rätt beslut bland Kolmårdsskogens många microvägval. Det gäller att redan från start ta aktiva beslut. Det kan exempelvis handla om hur länge du ska följa en stig, vilken sida av en mosse du ska springa på eller om du ska runda en liten tvåsträckshöjd. Kom ihåg att kolla definitionen för att se vilken sida om stenen kontrollen sitter. Annars kan det lätt bli många extravarv i skogen under en vecka.

Det är viktigt att hålla humöret uppe när tröttheten kommer. Terrängen kan se lättlöpt ut vid första anblick men blåbärsris gör att du får upp pulsen och får kämpa för varje steg. Terrängen kan snabbt skifta från lättlöpt tallhed till detaljerad sluttning. Det ställer både fysiska och orienteringstekniska krav.

Sträcka 1

sträcka1 etapp3

Den här sträckan må vara kort men den bjuder på flera mikrovägval och det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte göra något parallellfel bland alla små höjder och stup. För att kunna hålla uppe farten skulle jag välja det blåa alternativet som ger en rak väg med flera tydliga hållpunkter. Ifall jag är noggrann med riktningen ut från kontroll 1 är jag redan halvvägs till nästa kontroll. Jag checkar redan från början av min riktning mot höjdkanten. För att få kontrollen snabbt och säkert följer jag sedan den långsmala brantkanten och fortsätter i samma riktning ner i grönområdet. Väl nere i det gröna blir sikten snabbt sämre, fler träd ska pareras. Här blir det viktigt att jag håller i kompassen och fortsätter tills jag ser höjden och kontrollen.

Sträcka 2

sträcka2 etapp3

Denna sträckan är belägen i ett riktigt klurigt område i Kvillingeförkastningen där det är viktigt att träffa sina hållpunkter och inte rasa för långt ner i sluttningen. Rakt på är inget alternativ på denna sträcka då det är alldeles för knöligt under sträcket. Mitt val står istället mellan det blåa eller röda alternativet. De är båda rätt så likvärdiga så avgörande för mig blir att välja det som ger enklast och säkrast väg till kontrollen. Jag skulle välja det röda alternativet då jag får flera naturliga stråk som leder mig hela vägen till kontrollen. Jag tar riktning ut och siktar på den karaktäristiska åsen, håller sedan höjd innan jag sakta börjar klättringen uppåt i sluttningen. Jag har flera föremål att läsa av på vägen; den stora stenen, höjden, lilla stenen, stupet och slutligen har jag sänkan som förlängning in mot kontrollen.

OL-kartklipp Kvillinge

OL-kartklipp Kvillinge

MTBO-kartklipp Kvillinge

MTBO-kartklipp Kvillinge

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision