6. Jursla gammelskog

Etapp 4 OL - medeldistans
Etapp 4 Elittour - medeldistans
Etapp 5 MTBO - långdistans

Terrängområde Jursla Gammelskog är en del av Arena Yxbacken och bjuder på detaljerat och finskuret naturreservatsområde. Det är klippt och skuret för medeldistansorientering vilket är just vad orienteringslöparna kommer att få uppleva under sin fjärde etapp som går i detta område.

Under medeldistansen för OL och den avslutande etappen för MTBO väntar en unik del av Kolmården som inte liknar något annat!

Under medeldistansen för OL och den avslutande etappen för MTBO väntar en unik del av Kolmården som inte liknar något annat!

Detta säregna avsnitt av Kolmården har riktigt gammal hällmarkstallskog med många stora och små höjder och branter. Området genomkorsas av flertalet stigar vilket ger ungdomar och MTBO- deltagare många intressanta vägvalsutmaningar. MTBO-deltagarna kommer att tävla över ett mycket stort område och bjuds på en riktigt intressant avslutande långdistans som innehåller allt och lite till!

De kortare banorna för orienteringslöparna kommer att gå i bitvis ganska öppen terräng med många stigar, men där finns luriga sluttningar där det är lätt att komma snett om man inte håller i kartläsningen. De längre banorna går också in i partier med mycket finskuren terräng med tvära, höga branter och smala pass. Här gäller det verkligen att välja rätt väg för att tjäna de där sekunderna som kan vara avgörande. Att navigera enbart med kompassen här går inte. Här möter deltagarna en riktigt variationsrik terräng där det gäller att anpassa sig efter förhållandena sträcka för sträcka.

- Det här blir spännande mikrovägvalsorientering, säger Maria Nordvall, en av banläggarna för orienteringslöparnas medeldistans.


Etapp 4 är O-ringenveckans enda medeldistans och den utspelar sig vid Arena Yxbacken. Här ger den flerfaldige VM-medaljören Peter Öberg sina bästa tips.

peter öberg

Namn: Peter Öberg. Ålder: 38. Klubb: OK Hällen

Meriter: 3 x VM silver, 2x VM brons, WC segrar (3e plats totalt), några sm guld

Erfarenhet av Kolmårdsterräng: Uppvuxen som orienterare i NÖ delen av Kolmårdsskogarna

Medeldistans i Jursla gammelskog kommer att bli en riktigt härlig utmaning. Det är ett speciellt parti med höga höjdformationer. Genom att välja bra passager mellan dessa går det att ha ett högt tempo och spara kraft jämfört med att springa över alla höjder.

Exempelsträcka 1 – kort sträcka med vägval

sträcka1 etapp4

Trots att det är en ganska kort sträcka så finns det vägvalsalternativ. Oavsett vägval så gäller det att undvika de brantaste och högsta höjderna.

Violett streckad linje visar ett snålt vägval som svänger ut vänster längs branterna direkt ut från kontrollen, ut till en stig och rundar sedan höjdpartiet för att ta kontrollen bakifrån. Det är ett snabbt alternativ för alla nivåer och enkelt att genomföra.

Blått alternativ visar ett vägval rakt på. Det blir en ganska rejäl klättring upp, på toppen gäller det att undvika höjderna som kan vara ganska höga. Vid kontrolltagningen är det viktigt att träffa den smala passagen mellan höjderna som leder ner mot kontrollen.

Grönt alternativ är en sämre väg. Först blir det en del stigning på inledningen av sträckan. Därefter blir det nedför till den stora stigen innan det är dags att springa uppför igen för att ta kontrollen. Kontrolltagningen kan även vara ganska knölig från detta håll.

Exempelsträcka 2 – längre sträcka

sträcka2 etapp4

Här är det en lite längre sträcka. Oavsett vägval är det viktigt att träffa rätt passager, ha kartkontakt hela vägen ner i sluttningen fram till kontrollen.

Violett visar ett vägval där man sparar lite höjd men får en ganska svår kontrolltagning. Gröna alternativet har den bästa ingången till kontrollen. Blå linje visar ett mycket tufft vägval som kan gå snabbt för den som är riktigt stark.

Kom ihåg att förbereda dig ordentligt om du vill placera dig i toppen av din klass, vinna din interna duell eller bara känna att du behärskar din nivå. Det krävs både god orienteringsförmåga, styrka och kondition för att lyckas på medeldistansen i Jursla.

OL-kartklipp Jursla gammelskog

OL-kartklipp Jursla gammelskog

MTBO-kartklipp Jursla gammelskog

MTBO-kartklipp Jursla gammelskog

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision