Ågelsjöbergen

Etapp 5 OL - långdistans
Etapp 5 Elittour - långdistans

Terrängområde Ågelsjöbergen är en del av Arena Yxbacken och bjuder på urskog och orörd mark norr om vackra sprickdalssjön Ågelsjön där de pampiga Ågelsjöbergen reser sig skarpt och storartat. Upplösningen av O-Ringen Kolmården 2019 för orienteringslöparna kommer att bli lika vacker som magnifik. Sista etappen avgörs nämligen i det mest storslagna område som går att hitta i Kolmården. Denna häftiga vildmarksterräng får inte missas!

Magnifik utsikt från de pampiga Ågelsjöbergen där O-Ringen Kolmården 2019 kommer att avgöras!

Magnifik utsikt från de pampiga Ågelsjöbergen där O-Ringen Kolmården 2019 kommer att avgöras!

Uppe bland Ågelsjöbergen döljer sig ett fantastiskt vackert böljande Kolmårdsterränglandskap!

Uppe bland Ågelsjöbergen döljer sig ett fantastiskt vackert böljande Kolmårdsterränglandskap!

- Man kan se det som att vi sparat det bästa till sist, säger Henrik Vuorinen, en av banläggarna, som faktiskt själv har lyckan att bo på kartan. Man kan känna sig ganska liten inför uppgiften när man kommer till start. De som springer de lite längre banorna kommer snart att mötas av ett kuperat område som är kraftigt böljande och storskuren struktur, men bitvis även flackare och småskuret. Orienteringslöparna kommer att få uppleva en blandning av tuffare långsträckor och finorientering. Den som behärskar både de tekniska och fysiska utmaningarna bäst kommer att den ta hem segern i den avgörande slutstriden. De lättare, kortare banorna kommer att gå fram där det finnas en del stigar som stöd för orienteringen.

Avslutningen på O-Ringenveckan blir magnifik både terrängmässigt och upplevelsemässigt då alla O-Ringens grenar avslutar på samma arena samma dag!

 

Etapp 5 avgörs i Ågelsjöbergen norr om Arena Yxbacken. Den avslutande etappen är den mest kuperade med långa sluttningar och höga branter, där naturen är både dramatisk och vacker. Här visar elitlöparen Joakim Svensk hur man kan tänka på några vägvalssträckor.

joakim svensk

Namn: Joakim Svensk. Ålder: 27. Klubb: Stora Tuna OK

Meriter: ???

Erfarenhet av Kolmårdsterräng: Bor i Norrköping och har sprungit över hundra timmar i tävlingsterrängen. Provlöpt elitbanorna till etapp 5.

Terrängen i Ågelsjöbergen är veckans tuffaste fysiskt och kommer att bjuda på riktiga vägvalssträckor och fin teknisk orientering i de detaljerade sluttningarna. Det viktigaste att tänka på här är helt klart höjdkurvorna, se till att kolla hela sträckan innan du väljer vägval för att inte överraskas av en saftig klättring. Du behöver inte vara rädd för att skråa, sluttningarna är oftast ganska lättlöpta och generellt finns en hel del stigstråk. Ett undantag är dock nedanför större branter där det kan vara bökigt. Notera att kartklippen här visar en äldre karta som är klart mindre detaljerad än tävlingskartan.

Sträcka 1

sträcka1 etapp5

En längre sträcka med vägval över en långsmal höjdrygg som är typisk för Ågelsjöbergen. Utan att behöva räkna alla höjdkurvor kan man ändå snabbt se att rött och blått vägval har två långa backar medan grönt bara har en och därmed minst stigning. Alla tre vägval är ganska lättlöpta med mest vit skog eller stig, men rött har något mer stig och dessutom enklare kontrolltagning. Jag tror att grönt är snabbast, trots den avskräckande branta backen i slutet, men tidsskillnaden mot de andra är inte jättestor.

Sträcka 2

sträcka2 etapp5

En kortare sträcka som ändå har många vägval tack vare kuperingen. Rött och lila vägval rundar branterna, men tappar mycket höjd som ska tas igen. Rött får klart lättast kontrolltagning tekniskt. Lila genar lite men riskerar att det är långsamt nedanför branterna, och kontrollen är svår att ta på skrå. Grönt är kortast men också svårast att genomföra bra, det gäller att pricka passagerna mellan branterna rätt. Blått följer ett snällt stråk runt det branta och sparar mycket höjd. Här tror jag att olika vägval är snabbast för olika löpare. Grönt eller blått är snabbast om de genomförs bra, men rött är ett bra alternativ för den som vill vila huvudet och sträcka ut på vägen. Lila har ingen direkt fördel, det är näst längst och ändå både kuperat och svårt.

Kartklipp Ågelsjöbergen

Kartklipp Ågelsjöbergen

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision