Bäst när det gäller med Peter Öberg

"Jag är säker på att även sommarens O-Ringen kommer att ge något alldeles speciellt minne."

Fler än 25 gånger har jag förväntansfullt rullat in på O-Ringenstaden med förhoppningarna att detta skall bli en riktigt härlig sommarvecka. Mina förväntningar har varierat under åren. Det har handlat om saker som att träffa vänner från hela orienteringssverige, få familjelogistiken att fungera, kunna njuta av att bara uppleva ett fantastiskt event eller få ut min fulla orienteringskapacitet för att slåss om en totalseger i en huvudklass.

Förra gången O-Ringen gick i Sälen var 2008. Jag har ett alldeles speciellt minne från den gången. Bara någon dag bort hade VM i Tjeckien avslutats. Det var en lång resa från Tjeckien till Sälenfjällen. I tankarna var VM nu långt borta när jag sitter på en sten i en fjällsluttning. Då och då hör jag ett dovt jubel från ett hav av publik som samlats på sluttningarna kring Högfjällshotellet för att se världscupsprinten. Jag tar in omgivningen. Orörd fjällnatur med några fåglar som kvittrar. Tänk att jag skall få springa en världscupsprint här. Inspirationen är total!

Jag startar högt upp på sluttningen ovanför högfjällshotellet. Jag får snabbt bra kartkontakt, klättrar upp för en liten ravin och tar mig tid att snegla ut mot publiken och omgivningarna i fjällen. Plötsligt rullar stenen jag kliver på åt sidan, jag ramlar omkull och snurrar runt ett varv. Men jag är stark och reser mig blixtsnabbt. Kollar på kompassen och upptäcker att den har gått sönder. Snabbt fokuserar jag inåt. Inledningen av sprinten går på en sluttning där riktningen är viktig och jag har en reservkompass i min bakficka. Utan att sakta ner tar jag fram reservkompassen och forcerar vidare. Banan flyter på perfekt. När jag närmar mig mål ser och hör jag publikhavet. Jag kramar ur det sista ur benen och forcerar mållinjen. Det visar sig att jag vunnit min första världscupstävling på hemmaplan inför 15 000 åskådare. Vilken känsla!

Här kommer några tankar kring hur jag gör när jag vill vara bäst när det gäller!

Fokus på min egen prestation! – Målsättningen styrs av min prestation. Jag fokuserar på att skapa bra förutsättningar att nå min målsättning genom att påverka de saker jag kan påverka

Var i nuet! – Jag är i nuet, njuter av situationen och allt positivt omkring mig.

Kämpa! – Jag gillar utmaningar. Som t.ex. när jag lovade mina vänner att steka pannkakor till hela gänget om alla kämpade sig runt sista etappen. Det kräver betydligt mer tålamod att steka 40 pannkakor på ett stormkök utanför en husvagn än i ett vanligt kök men tänk vad glada mina vänner blev!

Tänk positivt och var glad! – Jag försöker alltid fokusera på det positiva i olika situationer.

Njut! – Efter en världscupseger inför 15000 åskådare är det lätt att njuta. Men jag försöker njuta och vara nöjd över vad jag åstadkommit även om det handlar om småsaker som att alla i familjen snabbt fått bra mat efter en kanondag på tävlingsplatsen.

Jag är säker på att även sommarens O-Ringen kommer att ge något alldeles speciellt minne. Jag vet att 10000-tals arrangörstimmar har lagts ner för att jag skall få en härlig upplevelse i Sälenfjällen. Om årets minne kommer att handla om en magisk miniknatsbana med min 4-åriga dotter, en trevlig klubbkväll eller en fantastisk prestation får framtiden utvisa. Jag kommer att åka till Sälen med ett positivt öppet sinne och vara i nuet.

Peter Öberg

Orienterare, Fd. Landslagslöpare, Styrelseledamot O-Ringen AB

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision