Sälens smultronställen

Camilla Lind, född och uppväxt i Sälen delar med sig av sina smultronställen. Dessa får du inte missa inför sommarens O-Ringen!

Snart är det dags igen för O-Ringen i Sälen! Byn och fjället kommer att fyllas av massor med människor i träningskläder. Alla är här för att göra samma sak. Att springa på det vackra fjället, njuta av milsvid utsikt och umgås under några intensiva dagar. Men kanske blir det en stund över för annat än orientering? Här kommer några av mina smultronställen om du är nyfiken på sommarSälen!

Frendo

Ett servicecenter där du både kan tanka din bil och äta i ett gatukök, där man satsar på snabbmat gjord på lokala råvaror av högsta klass. Frendo ligger allra längst norr i Sälens by. Här äter jag allra helst viltskav gjord på ren, älg och kronhjort. Den tillsammans med hemgjort potatismos och lingon slår all kebab i världen. Så gott att det vattnas i munnen när jag tänker på den! Förutom en ordinarie gatuköksmeny, med flera lokala råvaror, med allt vad det innebär äter du också en riktigt bra GI-burgare här. Dagens lunch serveras och finns också för avhämtning. En varm sommardag så passar man självklart på att njuta av minst två kulor av den goda Rättviksglassen, innan man drar vidare.

http://www.servicecentrum.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Olnispagården

När du ändå är nere i byn så passa på att få lite kultur till livs. Parkera bilen vid Sälenhallen, mitt i byn, och ta den vackra hängbron över västerdalälven till byns hembygdsgård som heter Olnispagården. Olnispagården är förklarad som ett kulturhistorisk minnesmärke och ligger otroligt fint vid älven. Det säjs att Gustav Vasa sovit här.. Här kan du fika gott hembakat och köpa det lokala tunnbrödet ”kavelgris”.

http://www.olnispasidan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lindvallens fäbod

Vi tar oss upp på fjället igen och här tycker jag att man ska ta en sväng förbi Lindvallens fäbod, som ligger nära Experium. En klar succé för både barn och vuxna för här brukar det nämligen finnas en hel del djur som man kan få komma riktigt nära, som till exempel hästar, kor, getter, kaniner och höns. Ponnyridning för de små eller en tur med häst och vagn är också en rolig aktivitet för familjen. Passa på att fika eller käka nåt gott! En våffla med hjortronsylt gjord på hjortron från Sälenfjällen smakar riktigt bra! Precis bredvid Lindvallens Fäbod finns ett utegym, om du är träningssugen.

https://jonasisalen.se/fabodar-i- salen/lindvallens-fabodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gustav Grill & Bar

Vill du käka gott på kvällen? Då är det hit du ska gå. Ryggbiff som smälter i munnen, en schysst hamburgare eller varför inte testa Mixed Grill, en blandad grillbuffé som är en av mina favoriter. Gustav Grill & Bar ligger precis vid Gustavstorget på Lindvallen.

http://www.gustavgrill.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cykla

På Lindvallen kan du också cykla om du har energi kvar. Har du inte egen cykel med så finns det möjlighet att hyra. Gillar du att cykla nerför backarna så tar du en tur i Lindvallen Bike Park.

Det finns backar för alla, nybörjare till avancerat. Nu är ju inte jag nån downhillåkare, däremot gillar jag att cykla stig och grusväg på min mountainbike. Det finns fina cykelleder på fjället som passar för det också.

https://www.skistar.com/globalassets/salen/sommar/sommarkarta_2016_stor.jpglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Experium

Såklart tycker jag att du ska bada på Experium, som är vårt äventyrsbad. Mysigt och roligt för hela familjen och är du mer ute efter en stunds lugn och ro så slappar du i Saunavärlden. På Experium finns också bowling och restauranger.

https://www.skistar.com/sv/Salen/Experium-Ski- Lodge/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En fin vandringstur, cykeltur eller kanske en kortare springtur är att ta sig till Stensjön som ligger ungefär 1,5 km från toppstugan på Lindvallen. Man kan åka liften upp om man vill. Sjön är inte så stor men maffig med alla stenarna! Väl värt ett besök och leden är bra, man tar sig enkelt dit med barnvagn till exempel.

De flesta av er som kommer hit till O-Rringen, gillar ju att springa så jag avslutar min runda bland smultronställen genom att tipsa om en löparrunda som är så magisk att det tar andan ur en. Nämligen att springa Kungsleden från Sälens Högfjällshotell till Östfjällsstugan. Första kilometrarna har en lätt stigning och är asfalterat, för att man ska kunna komma upp på fjället även om man är rörelsehindrad eller vill gå med barnvagn. Efter 2,5 km övergår leden till grus och här har du milsvid utsikt över fjället. Det är så fantastiskt vackert! Fortsätter du till Östfjällstugan, så kan du ta en rast eller käka medhavd fika här och kanske doppa tårna i tjärnen. Såg du Camping Queens på tv i våras? Det var här Tony Irving och Jonas Hallberg övernattade när de fjällvandrade i sista programmet. Jag brukar springa till Östfjällsstugan, vila en stund och dricka vatten och sen springer jag samma väg tillbaka. Bra träning och en sån där tur som nästan är meditativ.

Vandra i Sälenlänk till annan webbplats

Jag som tagit dig runt bland mina smultronställen i Sälen heter Camilla Lind. Jag är född och uppvuxen i Sälen. Till vardags bloggar jag på http://www.camillatranar.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och under O-Ringenveckan hittar du mig från och till i det stora mässtältet. Kom gärna förbi och hälsa och berätta om du besökt något av mina smultronställen!

Välkommen till Sälen!

Kungsleden i Sälen

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision