Att göra i Uppsala 

1. Bad och friluftsområden

Fyrishov har både ett stort äventyrsbad och ett populärt utomhusbad som lockar mycket folk under varma sommardagar. Lyssnaängsbadet ligger i den södra delen av Uppsala ca 10 minuter med cykel från O-Ringenområdet. Vid Wiks slott finns det en fin badplats där man också hittar Sveriges bäst bevarade medeltida borg. Eller varför inte ta Lennakatten till Fjällnora, ett populärt friluftsområde med härliga badplatser och äventyrsbanor strax utanför Uppsala. Andra bad nära Uppsala är Gottsundabadet, Hammarskogsbadet, Borgardalsbadet utanför Länna samt Storvads badplats i Fyrisån nära Gamla Uppsala.

2. Naturområden

Runt Hågadalen-Nåsten hittar du vacker natur och många spännande fornlämningar bl.a. Kung Björns hög. Ta en promenad till Gamla Uppsala och prova på utegymet i Röbo på vägen. Eller varför inte testa Röboleden/Eriksleden? Andra vandringsleder som erbjuds kring Uppsala är Linnés vandringsleder och Upplandsleden (med start i Lunsen).

Gillar man äventyr och inte är höjdrädd så är kanske en takvandring på Uppsala slott eller höghöjdsbana i Fjällnora något som är aktuellt att testa. Föredrar du äventyr på cykel så rekommenderar vi Sunnersta mountainbikeled. Avsluta sedan med ett dopp i Vårdsätraviken när du ändå är i området.

3. Museum och kulturarv

Nordens största domkyrka finns i Uppsala. Här hittar man en fantastisk skattkammare i ett av tornen. I Uppsala slott finns hela tre museer, Uppsala konstmuseum, Fredens hus och Vasaborgen. Museum Gustavianum har fascinerande samlingar som visar vikingatida fynd, mumier, en anatomisk teater där man dissekerade kroppar på 1600-talet och mycket mer.

4. Trädgårdar

Carl von Linnés revolutionerade forskning systematiserade blommor och växter. Han namngav också många av de blommor som finns i Sverige. I Uppsala kan man hedra Linnés minne genom att besöka flera av vårt lands finaste trädgårdar. Linnéträdgården, Carl von Linnés unika trädgård med bevarat bostadshus och Orangeri. Du kan också besöka Linnés Hammarby - ett av få bevarade 1700-talsherrgårdar med intakta tapeter och inredning som ser precis som på Linnés tid. I centrala Uppsala hittar du också Botaniska trädgården - en unik barockträdgård och forskningsträdgård med det Tropiska växthuset. I närheten finns också Stadsträdgården.

5. För barnfamiljen

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos är älskade figurer som bor i Uppsala. Följ med på en Pellevandring och se platserna där katterna bodde. Gå till Carolinaparken och lek i Pelle Svanslös lekpark. Större lekparker hittar du också i Vasaparken (här finns också museet Biotopia) och Stadsträdgården. I Stadsträdgården anordnas det barnaktiviteter under sommaren av Kulturhjältarna.

Shopping, restauranger och kaféer hittar du bland annat i citykärnan och i Gränby Centrum. I Gränby finns också Turbo Sportzone. Lekland finns också i form av Leo´s lekland och Busfabriken dit du lätt tar dig med buss eller bil.

6. Konserter och uteställen

Under sommaren kan du uppleva livemusik så gott som dagligen i Uppsala. På Parksnäckans utescen spelar flera av Sveriges mest folkkära artister. Botaniska trädgården gästas 2019 av bland annat ZZ Top. Katalin är också ett legendariskt musikställe som kombinerar kända artister och skönt häng med god mat och dryck.

Du hittar mängder av uteserveringar i Uppsala under sommaren, allt från härliga platser längs Fyrisån till coola barer och resturanger som t.ex. Miss Voon som erbjuder en fantastisk utsikt över staden.

Huvudpartner

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision