Gunilla och Sandra tipsar

Under O-Ringen Värmland 2017 finns många möjligheter till en aktiv semseter. Här tipsar Gunilla Peterson och Sandra Skoog om aktiviteter för både vuxna och unga.

Glasskogen naturreservat

Gunilla tipsar om aktiviteter för vuxna

Jag är förstås inte övertygad men jag leker med tanken att vi alla orienterare tycker att det räcker med skogsupplever efter ”dagens etapp”. Med andra ord tror jag inte att det är Gallbergets topp som hägrar som utflyktsmål på eftermiddagen men kanske gärna ett bad eller ett besök som får den kulturella ådran att spira. Ni som kommer att bo i O-Ringenstaden har mindre än en kilometer till kulturpärlan Rackstadmuséet som samlar verk av Fjaestad, Ahlgrensson, Lindström och Sahlström.

De kända konstnärerna lockades till Arvika i början av förra seklet av kamraten och skulptören Christian Eriksson. De blev kvar här tack vare det speciella ljuset runt sjön Racken. Muséet har dessutom goda soppor och bakverk. I trakterna finns också leran som flera Arvikabor livnär sig på helt eller delvis. Mycket av den brända keramiken finns samlad i butiken Arvika Konsthantverk. Under somrarna brukar det vara lätt att hitta utflyktsmål om man är intresserad av keramik och annan konst.

Att vi lyckats pricka in O-Ringen under Gammelvalaveckan är en bonus. Gammelvala i Brunskog är en hantverksmässa som återupplivar gamla arbetsmetoder. Den har återkommit i 54 år och pågår en hel vecka med olika teman varje dag - spelmännens dag, veteranbilens dag och barnens dag. Gammelvala brukar ha över 20 000 besökare på en vecka. Det kan bli rekord 2017.

Om du vill göra något mer än att orientera under din vecka i Värmland finns det många alternativ

Arvika har en musikhögskola med en fin aula. Har vi tur erbjuds musik där eller på Rackstadmuséet under veckan. Stadsparkens scen är flitigt använd och på gräsmattan bredvid brukar det vara möjligt att hänga med på ett yogapass. Det kan en orienteringskropp må bra av. Något annat som är en lisa för både kropp och själ är Arvika Hamam. Vackert, rogivande med möjlighet att få massage.

Det sägs att det finns över 260 sjöar i Arvika kommun. Ibland tycker jag, trots det, att det är svårt att hitta bra badplatser. Men de finns förstås. Vill man hitta något annat än den största på Ingestrand i Arvika kan man åka till Gunnarskog eller Mangskog. Arvika kanot- och turistcenter ligger vid Glafsfjordens strand och erbjuder både uthyrning av kanoter och kajaker och här finns en höghöjdsbana och badtunnor.

Arvika har en mysig liten stadskärna och affärsidkarna kommer förstås att bli glada om vi hittar dit och köper en glass och kanske något mer. I hamnen finns flera krogar med fin utsikt och god mat.

På den lediga dagen kan utflykten bli längre. Lars Lerin har blivit en folkkär berättare, i Karlstad finns ett muséum med hans konst. Både Karlstad och Charlottenberg har stora shoppingcentrum. Karlstad Kristinehamn och Säffle är kuststäder vid Vänern. Kristinehamn har ett fint konstmuseum och i norra Värmland finns skidtunneln och finngårdarna.

Västanå teater i Berättarladan utanför Sunne har nya musik- och teateruppsättningar varje sommar och spelar kväll efter kväll. Ofta baseras berättelserna på böcker en av Värmlands främsta författare, Selma Lagerlöf. Och Berättarladan ligger inte långt från hennes kära Mårbacka.

Arvika hamnfestival

Sanna tipsar om aktiviteter för unga

Här berättar Sanna Skoog vad det finns för aktiviteter som lockar henne och som hon tror passar ungdomarna som kommer på besök till O-Ringen. Hon har sammanställt en diger lista med förslag som visar på att det finns något för alla att upptäcka, håll till godo.

Om du vill göra något mer än att orientera under din vecka i Värmland finns det många alternativ. Vill du ha ett fartfyllt äventyr, en fridfull stund i den vackra sköna naturen eller är du shoppingsugen? Det finns golfbana, det finns frisbeegolf och det finns bowling, men det finns också mycket annat.

Äventyr och upplevelser
Testa höghöjdsbanan vid Arvika Kanot & Turistcenter, där finns även badtunna och kanoter att hyra. Gå på vargsafari eller klättra med Outside Adventure Sweden, de erbjuder många olika aktiviteter. Spela paintball genom Arvikapaintball eller minigolf vid Ingestrand.

Om du är sugen på vinter, ta med skidorna och åk till Torsby Skidtunnel, där kan du även testa skidskytte! För den som vill bada finns förutom många badplatser ett hamambad i centrala Arvika, ett vattenland i Sunne och Sundsta badhus i Karlstad med äventyrsbad och relax. Samla kompisarna och spela Bumper Fotboll i Karlstad med en gigantisk badboll på överkroppen. Passa även på att flyga jetpack i Vänern!

Nöje och shopping
Besök Olssons Brygga i Arvika, de har ett fullspäckat program med livequiz, räkfrossa, allsångskryssning och artister. Livemusik finns även ofta på Wilmas Pub. Arvika Centrum bjuder på en hel del shopping men om du vill ha större utbud, ta dig till Karlstad, där kan du shoppa i centrum eller på Bergviks köpcentrum.

Om du är sugen på att åka en sväng till Norge kan du passa på att shoppa i Charlottenbergs shoppingcentrum som är populärt bland norrmännen.

Natur och kultur
För en lugnare stund i naturen är naturreservatet Glaskogen att rekommendera. Det är Värmlands största naturreservat med fantastiska möjligheter till vandring, kanoting och fiske. Besök den 5 meter djupa grytan Jungfruhålan i Gunnarskog norr om Arvika, en av Skandinaviens största grytor!

Vill du bestiga en topp, åk drygt tre mil öster om Arvika till Renstadsnipan, gå stigen upp på den 253 meter höga toppen och klättra upp i utsiktstornet. Fortsätt en halvtimme sydost om Arvika till Värmskogs Café och njut av deras berömda räkmackor. Ta också en tur till Klässbols Linnéväveri, gå en sväng i fabriken, köp en duk och ta en fika på caféet.

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision