OL Boda etapp 4

På denna etapp ställs den orienteringstekniska kunnigheten på ordentliga prov i en rikligt detaljerad nordsluttning vid Bodafjället.

Arena:Boda
Karta:Svartedalen
Distans:Medeldistans
Banläggare:Magnus Nordström
Kartritare:Nils-Göran Olsson
Unikt för etappen:Härlig storskog och klurig orientering i sluttningar

Nu börjar de flesta deltagarna bli vana vid den värmländska storskogen och det är bra, för på denna etapp ställs den orienteringstekniska kunnigheten på ordentliga prov. Etappen går i nämligen i en rikligt detaljerad nordsluttning av Bodafjället, strax öster om onsdagens långdistans.

Kartklipp Etapp 4 Boda Värmland 

Vägen till start går österut nere i dalen och delvis på den gamla järnvägsbanken som minner om industrialismens livliga förgångna. Dals- Västra Värmlands järnväg lades ned 9 juni 1985 och då revs också hållplatsen vid Boda (japp, byn hade en egen hållplats vid järnvägen). Kvar är det besöksvärda stationshuset i Koppom som är intakt både exteriört och interiört. Detta går det inte att tänka på när startpipet på O-Ringen ljuder, för på denna etapp börjar orienteringen direkt vid startpunkten. Var beredd, annars kan den första missen vara ett faktum innan tävlingsklockan hunnit slå ett par minuter.

Etapp 4 Boda Värmland

Banorna startar som sagt långt nere i sluttningen vilket medför att de flesta inledningsvis upplever orientering i uppförsbacke i några kontroller. Detta känns ordentligt i benen och pulsen är hög. Inte bara för att det är fjärde etappen utan också för att blåbärsriset och den mjuka mossan suger lite extra denna dag. Sluttningen genomsökt uppåt, nedåt, på tvärs och alla varianter däremellan. Banorna går många gånger i kors och det finns gott om detaljer att läsa på. Självklart är kontrolltagningen viktig med exakt finorientering och väl vald ansträngningsnivå. Men det finns också en hel del viktiga vägval på sluttningen. Det gäller att välja mellan att hålla höjd och springa längre eller kanske gå kortare i grönt eller över en ås. Brantkanter ställer också krav på att välja väg omsorgsfullt.

Efter relativt många kontroller och otaliga riktningsändringar sluttar det äntligen utför för sista gången. Järnvägen passeras igen och det gäller att hålla i orienteringen hela vägen eftersom transportsträckorna är få eller obefintliga denna dag. Etappen levererar inte bara vidunderligt skön storskogsorientering, utan det är en riktig medeldistans och för de som spikar alla kontroller idag är lyckokänslan i mål vid Boda by garanterad.

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision