Träna snabbhet och kartminne inför MTB-O i Sälen

MTB-O i Sälen kommer att erbjuda lättcyklade fina stigar. Här gäller det att fatta snabba beslut och att memorera kartan till kommande kontroller.

Rörbacksnäs

Tävlingskartan för MTB-O på O-Ringen Sälen 2016 är kontrollerad och klar och banläggarnas arbete pågår för fullt. Tävlingsområdet i Rörbäcksnäs består av uppmärkta cykelleder, grusvägar och små fina stigar. Stigarna är i huvudsak lättcyklade och kuperingen är måttlig så det kommer att gå fort på tävlingsdagarna.

För att få en lyckad dag där kontrollerna sitter som de ska, gäller det att jobba med framförhållning och kartminne. Att vara beredd när korsningarna kommer, i hög fart är det lätt att man åker förbi dem, vilket kostar tid. En vändning med cykel kan ta upp till 10-15 sek beroende på hur trångt det är och hur långt man passerat korsningen. I Rörbäcksnäs kommer det att bli tätt mellan åkarna, så varje sekund är dyrbar för den som vill placera sig högt i resultatlistan.

Snabbhetsträning med karta i ett stigtätt område är bra förberedelse. Det går utmärkt att använda en orienteringskarta eller stadskarta också. Lägg en bana med många kontroller, gärna korta sträckor med riktningsändringar. Mellan varje kontroll försöker du cykla så fort du kan, utan att titta på kartan förrän du är framme. Då läser du in dig till nästa kontroll och så är det iväg igen. Även långdistanspass till cykel, på grus- och asfaltsvägar, som bygger benstyrka och uthållighet kommer att göra nytta när du ska trycka på för att komma fort fram till nästa kontroll.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision