Vi har träffat kartritaren för Sälen 2016

Kartorna till O-Ringen Sälen är i stort sett klara. Kartritare Kenneth Kaisajuntti delar med sig av kunskaper och erfarenheter från Sälenfjällen.

Kartklipp från relevant terräng i Sälen

- För mig som kartritare är det som en dröm att få arbeta i Sälen. Jag gillar vyerna, det ger en känsla av frihet, berättar Kenneth som ritat kartor i Sälenfjällen sedan 1997.

Även om sikten på fjället är god kommer deltagarna att få utmaningar förklarar Kenneth. Det öppna landskapet innebär att bedömning av avstånd är svårare när man är van att springa i skogen med flera detaljer än fjället erbjuder.

- Det är snabblöpt, så det är lätt att man springer för långt mellan kontrollerna förklarar Kenneth.

Tips till dig som vill träna lite extra under de kommande månaderna fram till Sälen är att ta fram kompassen. Träna på att springa efter kompassen i terrängen. På det detaljfattiga fjället är det absolut en fördel att ha koll på kompassen och riktningen. Att ta fram stegningen är inte heller fel tycker Kenneth.

Sedan gäller det att läsa på de få detaljer som finns på fjället.

Förutom tekniken så kommer fjällen att utmana fysiskt. Kenneths tips till vinter- och vårträningen är backe. I Sälen blir det långa sugande backar på de flesta etapper, så det är absolut en fördel att ha förberett sig med backträning på hemmaplan.

Att Kenneth gillar Sälen går inte att ta miste på, han avslutar med att beskriva det som ett paradis för orienteraren. Många och bra kartor finns det idag, fantastiskt boende och en härlig terräng, vad mer kan man önska?

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision