Testa MTB-O i Sälen

Är du sugen att testa MTB-O i sommar under O-Ringen. Här svarar tävlingsledare Annika Engström på frågor om tävlingarna i Rörbäcksnäs.

Kajsa

Kan man både cykla och springa O-Ringen? Funkar tidsschemat? Hur?
Ja, man kan delta både i cykel- och fotorienteringen. På måndag och tisdag är första start på MTB-O-tävlingarna kl 14. Troligen kommer starter att pågå fram till kl 16, beroende på antal anmälda i olika klasser. Om du är anmäld i tävlingsklass på O-Ringen och i MTB-O-klass får du automatiskt MTB-O-lottning som innebär att du får en tidig starttid på OL-tävlingen och sen starttid på MTB-O-tävlingen. Om du springer motionsklass (d v s kort-klass eller öppen bana) utan lottad starttid bör du försöka starta tidigt på fotorienteringen. På onsdagen är det jaktstart på cykelorienteringen med första start från kl 10 och då är det ingen fotorientering att ta hänsyn till.

Måste jag åka buss till cykelorienteringen?
Nej, det finns ingen buss till Rörbäcksnäs utan dit får man lösa transporten själv, med egen bil eller tillsammans med någon annan som har bil. Beroende på var du bor kan du kanske cykla till arenan?

Kan jag anmäla mig där cykelorienteringen är?Det finns 6 öppna banor att välja på om man vill anmäla sig på plats. Det är Kort-Lätt, Kort-Svår, Mellan-Lätt, Mellan-Svår, Lång-Lätt och Lång-Svår. Till de öppna banorna kan du anmäla dig enstaka dagar eller på alla tre dagarna. Vill du åka i tävlingsklass måste du anmäla dig senast dagen före på tävlingsexpeditionen i Lindvallen och då är det alla tre etapperna som gäller.

Funkar min MTB som är några år gammal?
Din gamla MTB funkar alldeles säkert! Du behöver inte ha det senaste – du kan ha roligt ändå. I cykelorientering är det inte bara cyklingen som är avgörande, du ska orientera rätt också.

Måste jag köpa ny cykel?
Nej, du behöver inte köpa ny cykel. Vill du cykla på stigar i skogen, behöver du ha en cykel som tål det. Om du väljer öppen bana Kort-Lätt kan du använda en vanlig standardcykel, men annars är en mountainbike att föredra. Har du inte med dig någon mountainbike är det möjligt att hyra en cykel på Outdoor-butiken i Rörbäcksnäs och i sportbutiken på Lindvallen.

Får jag cykla i orienteringskläder?
Ja, du kan använda vilka kläder du vill.

Måste jag ha hjälm?
Ja, du måste ha hjälm och det är för att skydda dig och dina medtävlande. I cykelorientering går det fort och det är lätt att krocka eller åka omkull.

Funkar min vanliga SI-pinne?
Ja, du kan använda din vanliga SI-pinne. Sportidentbrickor version 5-11 kan användas. Du kan använda samma pinne på både fotorienteringen och cykelorienteringen.

Speciellt kartfodral eller duger en vanlig plastficka?
Det går att cykelorientera utan speciellt kartfodral, men det blir mycket roligare om du inte behöver stanna varje gång du ska titta på kartan. Kartfodral finns att hyra för den som vill prova. Du kan boka och betala hyran i Eventor, som tjänst under anmälan, för att sedan hämta ut kartstället på arenan i Rörbäcksnäs. På arenan finns också ett mindre antal kartställ att hyra för den som inte har bokat.

Behöver jag kompass?
I cykelorientering är det viktigt att hålla koll på riktning på stigar och vägar, men man är inte beroende av kompassen på samma sätt som när man springer orientering. Du måste alltså inte ha en kompass med dig. Det går säkert bra ändå, men vill du känna dig extra säker kan du ha en kompass i bakfickan.

Får man cykla var man vill? Får man lämna cykeln och springa till kontrollen genom skogen?
I cykelorientering måste man följa de stigar och vägar som är markerade på kartan. På MTB-O-tävlingarna i Rörbäcksnäs är det inte tillåtet att gena i skogen, varken med eller utan cykel. Du måste hela tiden ha cykeln med dig, men du måste inte cykla hela tiden utan du får gå med cykeln. På kartan kan vissa stigar och vägar vara markerade som förbjudna. Där är det varken tillåtet att cykla eller gå med cykeln.
Vid cykelorientering är det vanliga trafikregler som gäller och en viktig regel är högerregeln. Du ska alltid hålla till höger, för att minska risken att krocka med andra tävlande.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision