Hitta rätt svårighetsnivå på din bana

Inför O-Ringen i Sälen i sommar har du möjlighet att träna på övningar lagda av landslagslöparen William Lind. Här kan du se exempel på 4 olika sträckor med varierad svårighetsgrad.

För den som är van att tillbringa tid i Sälen vintertid är det ett välkänt faktum att olika färger står för pisternas svårighetsgrad. Den svarta backen står för att den är brant och för erfarna åkare, medan den gröna eller blå är mer lämpad för nybörjare.

Orienteringssporten följer ett liknande färgsystem för banornas svårighetsgrad där grön är enklast och svart svårast.

För en vecka sedan presenterade vi en artikel Länk till annan webbplats. om träningsövningarna i Sälen som finns i gul, orange, violett och svart svårighetsgrad. Vi tänkte här ge exempel på hur svårighetsgraden för de olika färgerna har tolkats.

Vid själva tävlingarna och även träningsracet är såklart banor lagda utifrån den nivå klassen skall ha på färgskalan.

Exempel från en sträcka med gul nivå.

Här går det att följa ledstång stora delar av sträckan, men för den som är mer erfaren finns möjlighet att gena och spara tid.

Exempel från en sträcka med orange nivå.

På orange nivå behöver du kunna följa mossar, höjder och andra mindre distinkta ledstänger.

Exempel från en sträcka med violett nivå.

Svårigheten vid kontrolltagningen skiljer sig inte nämndvärt från orange, men däremot vägen fram till sista säkra. I det här fallet en tydlig stig som uppföljare strax innan kontroll 2.

Exempel på en sträcka med svart nivå.

På den svarta nivån försöker banläggaren oftast göra det så utmanande som möjligt tekniskt. Här krävs god förståelse för kurvbild och riktningsorientering över längre partier.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision