O-Ringen oslagsbar mötesplats

O-Ringen är en fantastiskt mötesplats. Både för att knyta nya kontakter och för att upprätthålla de gamla. Det är lika rörande att lyssna till äldre orienterare som berättar om den utveckling de varit med om i orienteringsskogen, som när några tioåriga tjejer hjälper varandra när den ena av dem inte för sitt liv kan hitta kontrollen hon måste finna för att inte förstöra tävlingsdagen.

Erik Lindberg

Erik Lindberg, Karlbyheden, höjde stämningen.

Det är också intressant att söka upp några av de drygt tusentalet funktionärer som i många fall inte bara ”offrar” tävlingsveckan, utan också har lagt ned veckor av tid med förberedelser. För många av dem har det också inneburit långa resor mellan hemmet och Sälenfjällen.

En intressant mötesplats är orienterarnas startplats. Många tävlande tycks ha en väl inövad rutin innan de ger sig ut i terrängen. Andra, särskilt de som börjar se slutet på en lång karriär i O-Ringen, ägnar minuterna före start åt att samtala med funktionärerna. Som när Erik Lindberg från Karlsbyheden kom till startplatsen där funktionärer från HJS Vansbro hade ansvaret för att allt skulle fungera.
Erik var på ett strålande humör och efter ett par minuters dialog mellan Erik och funktionärerna Hans Samuelsson och Erik Olsson dröjde det inte länge förrän skratten rullade nedför Storfjället. Några minuter senare överraskade funktionärerna från Västerdalsklubben Per Nilsson från Fagersta OK med sång!
Någon i gänget visste nämligen att västmanlänningen just i dag fyllde 83 år. Per deltog också i Sälen-O-Ringen 2008, då som 75-årsfirare. När han nu lämnade startpunkten skedde det med funktionärernas fyrfaldiga leve i ryggen. 

Marg.

När Margareta Hansson från Storviks OK närmade sig start-tältet spreds en andaktsmässig känsla bland funktionärerna från Hulån, Dala-Järna och Skärmjägarna (Vansbro). Det var inte så konstigt. Deltagare i klassen 90 år möts med respekt.
Jag tyckte att min egen promenad från arenaplatsen upp till starten på fjället var krävande. Margareta tycktes oberörd av den 500 meter långa uppförsbacken när hon fattade tag om karta och stegade ut på fjället på jakt dagens kontroller.

O-Ringen är mångfaldens osannolika mötesplats. 

CHRISTER GRUHS, O-Ringenveckans kåsör

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision