Rekordsuccé i Rörbäcksnäs

Många hade hittat till Rörbäcksnäs på vilodagen. Idag onsdag, sista tävlingsdagen så var det jaktstart för tävlingsklasserna på programmet. Efteråt fick familj, vänner, publik och övriga chansen att testa på denna utmanande gren inom orienteringsfamiljen.

MbbO i skogen

Då det är flera stora mästerskap som pågår inom MtbO just nu så var inte hela den samlade eliten på plats i Rörbäcksnäs, men det var ändå ett bra startfält med många namnkunniga åkare. Dessutom visade det sig att grenen skapar mer och mer intresse.

Jämnt värre i herrklassen
Det var en spännande jaktstart att vänta på förhand i herrklassen. De sex första åkarna gick ut inom bara tre minuter. Tobias Öström, OK Tyr, som ledde inför onsdagens jaktstart tappade lite ute i skogen och kom i mål som trea. Tobias som annars är ett känt namn inom multisportvärlden. Tvåa kom Niklas Henriksson, Gammelstads IF som åkte upp sig från femteplats. Vinnande Anders Frisk från Attunda startade som fyra, men lyckades, med en bra långspurt att ta hem segern i totalen, med ynka fyra sekunder före Niklas.

MtbO 

Mångsysslande finska
I damernas elitklass blev det finsk seger genom Mervi Pesu. Mervi som lett klassen rakt igenom vann till sist med drygt fyra minuter sammanlagt, närmast före Elvira Larsson, Ryda SK.
– Jag såg ingen av mina konkurrenter alls i skogen idag. Jag gjorde ett dåligt vägval mitt i loppet och trodde att någon kanske skulle hinna ifatt mig, men det var skönt att hålla undan i mål, berättar Mervi direkt efter målgång.

Det är inte bara MtbO som lockar Mervi. Hon springer nämligen hela 5-dagarsveckan också, plus att hon på vintern är en mycket duktig skidorienterare. Mervi fick frågan vilken av grenarna hon föredrar;

– Skidorientering är roligast och det är nog även där jag är som bäst, så det är min prioritet. Men den här veckan, som innehåller både vanlig orientering och MtbO är extremt bra träning inför vintern för mig, säger hon.

MtbO Sälen kö till Open

Nytt rekord
Normalt sett har Rörbäcksnäs 200 fasta invånare. Idag femdubblades den siffran när mountainbike-åkarna och publik kom till byn. Tävlingsledare Annika Engström var på ett strålande humör efter tävlingen;
– Det här hade vi aldrig väntat oss, otroligt roligt! Att så många ville komma hit och prova på MtbO är över förväntan. Vi fick skriva ut fler kartor och låna ut mycket fler kartställ än vad vi räknat med. Dessutom fick cykeluthyrningen här i byn jobba stenhårt, trycket på lånecyklar var stort. Lite tråkigt med de långa köerna som uppstod såklart, över 200 meters kö för de öppna banorna. Men alla tog det lugnt, det rullade på och det var aldrig något kaos, säger Annika.

Dagens runt 950 starter krossade det tidigare deltagarrekordet på 700 starter för en enskild tävlingsdag inom MtbO. 
En riktig folkfest fick avsluta denna upplaga av O-Ringen MtbO.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision