Favoriterna jagar mot seger

Visst kan fjällvädret vara lika dramatisk som en topptävling för världseliten. Men det finns just nu två orienterare som klarar alla oväder och orienterarproblem. Namnen är Tove Alexandersson och Thierry Gueorgiou. Och nu jagar stjärnorna vidare mot totalseger i den klassiska tävlingen.

Thierry

Dagens vinnare och totalledare inför den sista etappen i H21E, Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti. Fotograf: Stefan Karlsson.

Orienterarnas fjärde etapp i O-Ringen 5-dagars i dalafjällen kan komma att gå till historien som en omvälvande tävlinga i O-Ringens långa historia. Dagen startade med regn, dimma och liftköer och slutade med sol på Sälfjället och Hemfjället i skidparadiset Sälen där 20 000 orienterare letar efter kontrollskärmar.

- Det har varit en fantastisk vecka här fjällen. I dag har jag inte gjort något perfekt lopp och börjar bli trött i ben och huvud men det slutade ju ändå bra, säger en glad etappsegrare Tove Alexandersson som nu siktar vidare och högre.

Med fyra raka etappsegrar är Tove Alexandersson på väg att kopiera landslagskollegan Helena Jansson prestation att vinna alla fem etapper under ett och samma O-Ringen. Inför fredagens avslutande jaktstart har hemmafavoriten ett försprång på tolv minuter. Tove jagas närmast av norska världsstjärnan Anne M Hausken Nordberg och ryska världsmästaren Svetlana Mironova.

Den största dramatiken i dalafjällen under torsdagen utspelades i naturen ­och i herrklassen. Stora förhandsfavoriten Thierry Gueorgiou från Frankrike utklassade sina medtävlande och tog tillbaka den totala ledningen. Thierry vann med tre minuter på den 14 kilometer långa banan som bjöd på massor av kvalificerade orienteringsproblem i slutdelen.

När fredagens avslutande jaktstart släpps loss har den franske världsstjärnan ett försprång på fem minuter till O-Ringens glädjespridare Jerker Lysell och Norges Magne Dähli.

- Gjorde ett par små misstag i inledningen av loppet då jag var lite för offensiv. Men jag ville verkligen visa att jag kan orientera, säger den franske världsstjärnan som är stor publikfavorit.

Den härliga O-Ringenveckan i dalafjällen i Sälen avslutas med jaktstart under fredagen. Först i mål vinner. På sista etappen överger löparna kalfjället och tävlar i ren skogsterräng med slutmål vid Lindvallen.

Generalsekreterare Jimmy Birklin kommentarer dagens tävling:

- Jag känner mig nöjd med arrangemanget. Morgonens regn och dimma i kombination med det stora antalet deltagare gjorde att vi hade en del utmaningar. Jag tycker organisationen varit på tå och hittat bra lösningar.


Sammanlagt resultat elitklasser inför etapp 5
D18E
1. Veera Klemettinen, Suunta Jyväskylä, 151:14
2. Synne Strand, Asker SK, 156:02
3. Anine Lome, Hamar OK, 157:45

H18E
1. Isac von Krusenstierna, OK Kåre, 148:51
2. Jesper Svensk, Stora Tuna OK, 151:49
3. Simon Imark, Tullinge SK, 154:09

D20E
1. Johanna Öberg, OK Linné, 180:32
2. Tilda Johansson, OK Orion, 182:15
3. Anine Ahlsand, Nydalen SK, 188:24

H20E
1. Simon Hector, Snättringe SK, 199:37
2. Jonas Gustafsson, OK Kåre, 206:12
3. Audun Heimdal, Konnerud IL, 211:24

D21E
1. Tover Alexandersson, Stora Tuna OK, 195:23
2. Anne M Hausken Nordberg, Nydalens SK, 207:45
3. Svetlana Mironova, Koovee, 210:56

H21E

1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, 223:08
2. Magna Daehli, Haldens SK, 228:16
3. Jerker Lysell, Rehns BK, 228:25

Här finns samtliga resultat från O-Ringen 5-Dagarslänk till annan webbplats

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision