Hög mysfaktor trots dimma och regn

Mysfaktorn under årets orienteringsfest i Sälen är hög. Inte ens Hemfjällets täta dimma och förmiddagens regnväder kunde förta den känslan när jag vandrade bland tävlande och funktionärer. Mötet med Ingemar Kyhlberg från Malung förstärkte snarare min uppfattning om stämningsläget.

Kyhlberg

Ingemar Kyhlberg gläds över Sälens framgångar

Ingemar tillhör ledningen för O-Ringen-arrangemanget och har så gjort under många år. Som ledande tjänsteman i Malungs kommun, senast med uppgift att arbeta med utvecklingsfrågor i fjällregionen, har femdagarstävlingen i princip följt honom sedan Sälen senast stod värd, sommaren 2008.

Under vårt samtal ringer mobilen nästan oavbrutet. Ena stunden funderar en funktionär hur han/hon ska göra för att få upp vattentrycket till en av duscharna, nästa samtal kommer från en lastbilschaufför som är osäker på var han ska lägga av beställt gods. Samtalen expedieras snabbt. De som ringer får tydliga besked.

Jag behöver själv inte ta upp frågan om hur han tror det kommer att gå med flygplatsen och det planerade köpcentrat i Sälenfjällen. Satsningen är och har varit en av Kyhlbergs viktigaste arbetsuppgifter, både som tidigare näringslivschef i kommunen och nu som utveckligare av regionen.

Ingemar är irriterad över att det dröjt så länge att få beslutsprocessen att landa i ett startskott. Irritationen riktas mot enskilda tjänstemän på statliga verk som, enligt Kyhlberg, förhalar verkställandet, trots att både flygplatsen och köpcentrat är finansierade. Kanske beror frustrationen också på att Ingemar inte får uppleva första spadtaget som tjänsteman i Malung-Sälens kommun.

Om någon vecka går han nämligen i pension och lämnar dessutom kommunen för att flytta till Tenhult i Småland, barndomstrakten.
- Jag har jobbat här i 41 år och fått vara med på en fantastisk resa, inte minst när det gäller utvecklingen i fjällvärlden. Dessutom förmånen med ansvarsfulla uppgifter under två O-Ringen. Nu lär det dröja innan Sälen kan hoppas på ett nytt värdskap, även om regionen har exceptionella förutsättningar för den här typen av arrangemang.

Jag håller med honom om Sälens kvaliteter och drar mig för att polemisera med honom om för- och nackdelar med ett köpcentrum och med en stor flygplats i en känslig miljö. Jag vill inte irritera en framgångsrik kommunaltjänsteman som går omkring och myser över Sälens utveckling och inte minst sin kommande tillvaro som pensionär.

CHRISTER GRUHS, O-Ringenveckans kåsör

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision