Värmländsk världsmästare med revansch i siktet

Jonas Leandersson är flerfaldig världs-, Europa- och svensk mästare, och dessutom värmlänning. I sommar springer han självklart O-Ringen i Värmland.

Jonas Leandersson

Jonas om tvåa på O-Ringen Skåne 2014. Vi frågade honom vad målet är i år, blir det revansch?

– Skåne var ett genombrott på O-Ringen för mig. Det är extremt tufft att springa varje dag utan vila emellan, men jag var i fin form och minns att jag återhämtade mig hela veckan. Målet i år är att få till en vecka då jag växer varje dag, och i så fall slåss jag i toppen. Det blir bra tävlingar med många som vill ta hem en totalseger, och eftersom VM går innan O-Ringen kommer många bra löpare hit, och det är roligt, säger Jonas.

Själva tävlingsområdet är avlyst sedan länge men det finns träningskartor för närområdet. Känner du till terrängen där de olika etapperna går?

– Jag har inte supererfarenhet av hur det är kring etapperna men jag är bekväm med den värmländska terrängen och känner mig trygg i den. Av det jag läst ser det ut att bli en fin vecka med mycket storskog och klassisk värmlandsterräng.

Hur laddar du upp?

– Det handlar om att vara förberedd. Man måste vara utvilad och redo att tävla. O-Ringen är extrem på så vis att det blir många dagar och många beslut på vägen. Jag fokuserar på att vara bekväm med tekniken och springa så jämnt som möjligt. Man ska inte överarbeta något – med fem dagars tävlingar kan man ha större marginaler och våga behålla lugnet och tryggheten i tekniken. Alla kontroller räknas, inte bara nästa kontroll. Det är det som är charmen.

Hur tränar du då?

– Så här inför VM i Estland gäller det att få fram formen. Då kör jag inte samma volym utan större intensitet i träningen, mer tävlingslika moment. Korta högintensiva sträckor med karta – så tävlingslikt som möjligt.

Vad rekommenderar du dem som ska springa O-Ringen att träna nu?

– Har du en träningsbakgrund som är sisådär tycker jag att du ska lägga fokus på att springa i skogen med karta. Det vill säga bygga fysik och teknik samtidigt. Om du har en bra träningsbakgrund kan du spetsa tekniken. Klara att springa med karta i hög fart. Man ska vara förberedd på att tävla och inte få några överraskningar när man håller kartan i handen.

Vad tycker du är bäst med just O-Ringen?

– Det är ett av de största evenemangen i världen och jag är uppväxt med det. Det var höjdpunkten på sommaren att bo på campingen med kompisar. Charmen är att alla deltar, från små barn till rutinerade rävar. Det finns inget häftigare på det sättet.

Till sist: Har du några tips till dem som besöker Värmland för första gången?

– Den värmländska naturen är härlig att besöka. Kanske ska man ta ett dopp i Klarälven. Annars tycker jag man ska ta vara på möjligheterna som finns, och njuta av lugnet.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision