Familjen McCombs Europatuné

I det första numret av O-Ringentidningen fick vi träffa familjen McCombs från Australien som planerade att åka på en europeisk turné. Nu är de här.

Familjen McComb utanför sin husbil. Foto: Per Lindman

Jonathan (pappa), Cathy (mamma), Zali och Jett McComb spenderar sommaren i Europa (australiensisk vinter). Barnen Zali och Jett har tagit ledigt från skolan för att upptäcka världen på andra sidan jordklotet.

Jag träffar Jonathan utanför deras husbil på campingen och han berättar om hur resan har varit såhär långt.

De började I Paris där de bland annat besökte Eiffeltornet, Triumfbågen och åkte båt på floden Seine. Efter att ha sett den franska huvudstaden åkte de söder ut genom bagetternas och sniglarnas land, såg många franska chateau och blev lite förvirrade av att det inte gick att köpa färsk kall mjölk. Målet var ett av Europas högsta berg Mont Blanc. Där vandrade de i tre dagar innan färden fortsatte mot Italien och Dolomiternas tredagars.

– Det var underbar bergsorientering i Dolomiterna. Cathy vann pasta för ett helt kompani. Jag vet inte riktigt hur vi ska kunna äta upp allt, säger Jonathan.

Efter en god dos alpluft besökte familjen Venedig. I den stad där VM-sprinten gick av stapeln 2014 var det i princip omöjligt att undvika att testa en liten bana.

– Det kanske inte var riktigt sprintorientering. Banan var 6,5 km fågelvägen och vi höll på i nästan 90 minuter. Klockan var 6 på morgonen för att vi skulle undvika allt folk. Tyvärr fungerar inte hjärnan alltid som man vill så tidigt på morgonen, skrattar Jonathan.

Resan gick sedan genom Kroatien, Slovenien och Tyskland innan de slutligen flög till Sverige för att plocka upp sin husbil och bege sig mot O-Ringen.

Zali och Jett kommer tillbaks till husbilen efter att ha hämtat vatten. Vattentanken ska fyllas på. Hälften hamnar utanför men med lite möda lyckas de och vi kan sätta oss i den gassande solen. Jag frågar om de klarar av värmen bättre än oss svenskar.

– Det är väldigt varmt för oss också. I Australien tävlar vi bara på vintern så nästan aldrig när det är såhär varmt. I Sidney har de en tävling som heter Christmas 5-days som går mitt i sommaren. Då är det väldigt varmt, förklarar Jonathan.

Cathy dyker upp vid husbilen. Hon har varit iväg och tvättat smutsiga orienteringskläder. Vid tvättstället träffade hon en pratglad dam från Sverige.

– Hon sa att det är viktigt att skapa sina egna svenska minnen och hon tipsade om att jag skulle göra min egen blåbärspaj. Det verkade ganska lätt förutom att vi inte har någon ugn här på campingen, säger Cathy.

Blåbären fascinerar familjen McComb. De har ätit ganska mycket av skogens små blåa bär under sina första två dagar i Sverige.

– Igår stannade jag i skogen och åt blåbär. Idag hade jag 20 kontroller på 5 kilometer så det fanns helt enkelt ingen tid för blåbär, säger Jonathan.

Jett och Cathy har också haft trevliga upplevelser i Kolmårdsskogarna. På vissa ställen har det dock varit ganska tufft.

– Terrängen är väldigt mjuk och energisugande. Vi är inte vana vid att det är så studsigt i skogen, berättar Cathy.

Zali hade lite otur på dagens etapp och lyckades inte fullfölja sin bana.

– Jag sprang in I ett getingbo och fick cirka 10 getingstick, säger Zali och kollar ner på sin stuckna arm.

Det finns oerhört mycket mer än bara skogsorientering på O-Ringen. Igår testade familjen inomhusorienteringen.

– Jag tror att Zali hade sett fram emot inomhusorienteringen. Jag tror hon slog mig med 5 minuter, säger Jonathan

– Jag gjorde en bom som jag inte kunde lösa. Det slutade med att jag hängde mamma, säger Jett.

Det verkar som att semesterkänslan verkligen har infunnits sig utanför husbilen. I solskenet sitter familjen och njuter. Cathy och Jonathan har varit med på O-Ringen förr, det var cirka 25 år sedan.

–Det är så mycket som fortfarande är lika dant, noterar de.

Nu fortsätter turnén genom Europa med Swiss O-week och VM i Norge. Först ska dock den sista etappen av O-Ringen klaras av.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision