Kommunalråd fick förebygga Corona istället för att orientera

Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S) i Uppsala, såg fram emot att både delta och bo på campingen i sommar under O-Ringen i Uppsala. Hon provade på orientering förra våren, besökte arrangemanget 2019 i Norrköping och planerade att förbereda sig ytterligare inför sommaren 2020.

Nu blev det inte så, en pandemi stoppade arrangemanget i år och som kommunalråd med ansvar även för äldreomsorg, har mycket fokus och arbete fått läggas på att hindra spridningen av Coronaviruset. Därför har hon hittills inte kunnat förvalta de positiva upplevelserna Caroline fick när hon provade orientering förra våren vid ett lokalt arrangemang i Hammarskog utanför Uppsala.

Har du känslan kvar från när du provade i Hammarskog med Jens Lindqvist som instruktör?

- Känslan sitter kvar, men tyvärr har jag inte fått så mycket utrymme för vare sig orientering eller andra idrotter under våren. Under mitt ansvarsområde ligger även äldreomsorgen, vilket betytt ett omfattande arbete för att förebygga och förhindra att Uppsalas äldre drabbas av Corona.

I en intervju i O-Ringen tidningen nummer 2 oktober 2019 berättade Caroline att hon fick insikt i att orientering innebär att det är en tekniskt krävande idrott, inte bara fysiskt och att det nu gav mersmak för orientering. Det visar hur värdefullt det är att det ges möjlighet för människor att prova på. Det har också märkts i år att fler har lockats till de olika ”hitta ut” arrangemangen på olika håll i landet.

Hur nåddes du av beskedet att det inte blir O-Ringen i år?

- Genom kommunens interna information. Vi har regelbundna samtal och dialog med O-Ringens arrangörer för att få till ett bra samarbete och värdskap runt tävlingarna.

Vad var den första känslan kring detta?

- Stor besvikelse förstås. Jag hade laddat för att bo ett par nätter i tält på campingområdet för att få uppleva stämningen på plats. Nu blir det tyvärr inte så, samtidigt som jag är stolt över att vi tillsammans tar ansvar för att förhindra smittspridning.

Under våren när det blev alltmer orealistiskt att O-Ringen skulle kunna genomföras under sommaren, steg också oron bland funktionärerna i de uppländska arrangörsklubbarna. Skulle alla förberedelser bli förgäves och längtan att ta emot deltagare bli förbytt i sorg?

Efter en oviss väntan på besked så blev det naturligtvis glädjande att arrangemanget flyttas till 2021 och att de kommande årens arrangörer också flyttar fram ett år. Det är ett viktigt ekonomiskt beslut för orienteringsrörelsen men lika viktigt ur ett mänskligt perspektiv.

Hur ser du på att Uppsala får arrangera nästa år och att kommande arrangörer också flyttas fram?

- Jag tycker det är ett klokt och bra beslut och jag ser fram emot att Uppsala ska få stå värd för tävlingarna under nästa år istället.

Som kommunalråd i Uppsala kommun, kan du beskriva hur Coronasituationen påverkat dig?

- Känslor av oro, sorg, stort ansvar att leda genom krisen, glädje över Uppsalabornas sammanhållning och solidaritet.

För många av oss blir denna sommar annorlunda. Jag som skriver artikeln brukar arbeta under Almedalsveckan i Visby och därefter gå på semester och stanna kvar på Gotland och delta i 2- och 3-dagarsorienteringarna. Dessa två husvagnsveckor samt ytterligare den planerade på funktionärscampingen i Uppsala blir inte av i år. Jag har semester i augusti som ännu är oplanerad.

Vad kommer du att göra istället för att delta som du planerade under veckan i Uppsala?

- Jag kommer tillbringa tid med mina nära och kära, läsa böcker och förhoppningsvis träna och vandra i naturen.

PER-OLOF SVENSSON
text & foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision