Glädjen behålls genom att cykla i fin MTBO-terräng

När det stod klart att det inte kunde blir O-Ringen i Uppsala i somras, blev det lite överraskande en känsla av lättnad för Lars Pontén, tävlingsledare för MTBO. Inte med anledning av pandemin utan för att det på grund av ändringar utanför hans kontroll påverkade planeringen.

Det är glädje för Lars Pontén att cykla i Uppsalaterrängen.

Under den tänkta O-Ringenveckan inledde Lars med att röja skog på landet och även ta det lugnt. Sedan åter till Uppsala och cyklade sista etappen på den planerade avslutningsdagen. Magnus Blåudd hade ordnat en MTBO-träning på jaktstartskartan från det blivande O-Ringentorget till arenan vid Flottsund i södra Uppsala.

- Kul att känna vibrationerna av O-Ringen även om publiken var lite tyst… konstaterar Lars skämtsamt.

Lars var redan i mars inställd på att Coronapandemin kunde bli en risk och fick information om att beslut skulle tas senast i maj. Beslutet kom i mitten av april för att kunna göra nödvändiga avbokningar av gjorda beställningar. Vidare för planering både inom O-Ringens organisation och med alla olika samverkanspartners och organisationer.

- Det var ingen överraskning när beslutet kom, jag kom inte ihåg hur, antagligen via e-post.


Vilken var din första känsla när du fick veta detta?

- Lite överraskande för mig själv, faktiskt en lättnad. Jag och några till hade jobbat väldigt mycket med MTBO O-Ringen i två år. Det var många sena ändringar, bl.a. följdeffekter av andras ändringar, som vi ännu inte hunnit hantera i april. Dessutom hade jag precis börjat ett nytt jobb. Det började bli tufft att hinna med allt i livet.


Flytten ett år framåt, påverkar det MTBO planeringen?

- Det gav oss tid att jobba igenom kartor och banor och att provcykla i sommarvegetation. MTBO kartritning ligger ofta cirka ett år efter fot-OL och därmed blir även banläggningen sen. Kartrevideringen vi behöver göra våren 2021 blir förhoppningsvis enkel.

- Samtidigt behöver fot-OL göra förändringar, bl.a. flyttas Östunaetappen till Sävja där vi redan har en MTBO-etapp. Än så länge ser följdeffekterna hanterbara ut för MTBO, peppar, peppar.


Många alternativa möjligheter har skapats i år för fotorientering, har det funnits alternativa MTBO-aktiviteter?

- För de som är med i de arrangerande klubbarna har det blivit mycket träning på väldigt bra MTBO-kartor, med kartkontroll och provcykling. Dessutom arrangerades senior, ungdom och veteran-SM inom bilavstånd och OK Rodhen arrangerade det första distriktsmästerskapet för MTBO.

Hur behåller du inspiration och glädjen att förhoppningsvis få arrangera nästa sommar?

- Jag sticker ibland ut och cyklar på våra MTBO-kartor och banor. Man blir så glad, vi har så fin MTBO terräng i Uppsala.

Hur har Coronasituationen påverkat dig personligen?

- Jag började ett nytt jobb i Stockholm den 25 mars. Jag har kunnat jobba hemifrån, men det är väldigt speciellt att jobba så länge på distans med personer som man knappt eller inte alls träffat personligen. Å andra sidan har det varit skönt att slippa pendling. Dessutom har det varit många funderingar, beslut, om- och avbokningar på grund av Corona i min lite speciella familjesituation.

Per-Olof Svensson
text & foto

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision