English
O-ringen

Nytt för i år på O-Ringen: Fältsjukhus vid varje etapp

en bild

En i personalen visar den röntgenutrustning som finns i O-Ringens tillfälliga fältsjukhus.

Eftersom närmaste sjukhus ligger 10 mil bort i Östersund har man valt att testa ett nytt grepp när det gäller akutsjukvården på årets O-Ringen. Under hela veckan har Region Jämtland-Härjedalen byggt upp ett mindre fältsjukhus med flera undersökningsrum och portabel röntgen. Under söndag och måndag håller man till i värmestugan under restaurang ”Ripan” i Trillevallen.

- Igår hade vi 44 patienter och av dessa blev 43 patienter färdigbehandlade.

- Vi röntgade fyra personer, två blev gipsade och en person blev skickad med ambulans till sjukhuset i Östersund, men det var mer relaterat till hjärt-och kärlsjukdom, säger Ylva Drevstad som är projektledare.

På söndag kväll hade etappsjukhuset kontakt med hälsocentralen i Åre. De hade inte haft några patienter som hade varit på O-Ringen, så det verkar som de flesta som behövde sjukvård fick den hjälp de behövde på plats.

Vi är mycket nöjda med lokalerna här i Trillevallen. Det har varit enkelt att bygga flera undersökningsrum och sätta in röntgenutrustningen. Idag ska allt plockas ned och sedan byggas upp igen i Järpen. Där ska vi hålla till i ett garage, det blir nog en lite större utmaning att få till, men det går nog bra det också, säger Drevstad.

Från början hade regionen velat sätt upp tält, men personalen ville annat.

- Vi vill ha fysiska byggnader. Då kan man enkelt sätta upp väggar för att bygga undersökningsrum. Det är också enklare när man ska förvara saker och att man kan låsa omkring sig.

Under O-ringen är det ett team på tretton personer som jobbar, tolv sjukvårdspersonal och en administratör. Läkarna kommer från Åre hälsocentral och de har bland annat har jobbat med världscuptävlingarna i Åre samt Vasaloppet. Vidare har man en röntgenläkare som har ansvar för den mobila röntgenutröstningen samt några sjuksköterskor, undersköterskor och gipstekniker.

Det är viktigt att vi jobbar i team och löser de problem som dyker upp. Det går inte att säga att ”så här brukar jag inte göra där jag jobbar”, utan man får gilla läget och jobba utifrån de förutsättningar som finns.

Region Jämtland-Härjedalen ser det här som ett sätt att utveckla sjukvården. I en del andra regioner har man börjat med att till exempel ha en mobil röntgenutrustning så att man kan åka ut på särskilda boenden och röntga patienten på plats istället för att ta patienten till sjukhuset. Det här sättet att arbeta kan också vara ett led i att utveckla sjukvården om det händer något i samhället som gör att man behöver sätta upp ett fältsjukhus.

Det är inte bara O-Ringen som är på gång i Jämtland den här veckan. I Östersund är det ”Yran-vecka”. I helgen öppnade Krogstråket och Yranveckan kulminerar med Storsjöyran kommande helg. ”Västgård Game Fair” äger rum i Kall samma helg och i helgen genomfördes ett fjällmaratonlopp i Helags med över 400 deltagare.

Det här sätter stor press på sjukvården och Regionen har gått upp i stabsläge och man har dagliga möten för att fördela resurserna på bästa sätt.

I Region Jämtland-Härjedalen har man tränat på olika krisscenarion, som till exempel trafikolycka, skogsbrand, magsjukeutbrott. Man samarbetar också med sjukvården i Tröndelag i Norge som har tillgång till stora helikoptrar som kan transportera många personer. Det finns också samarbete med Hemvärnet och fjällräddningen kan kallas in om något händer i otillgänglig terräng.

Liknande nyheter