Para-I på O-Ringen Åre 2023

O-Ringen
en bild

En ny klass införs

Till O-Ringen i Åre införs en ny klass. Den heter Para-I och vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Klassen kommer att erbjudas för 5-dagars och som etappstart.

Inom svensk orientering arbetar vi på kort och lång sikt för att orientering ska vara en inkluderande idrott för alla genom hela livet oavsett förutsättning, ambition eller ålder. Flertalet initiativ och projekt finns runt om i landet för att göra orienteringen mer tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar.

-Att införa Para-I-klassen är ett suveränt beslut från O-Ringen – extra roligt att förslaget kommer från en lokal eldsjäl i Jämtland där O-Ringen kommer genomföras nästa sommar. Initiativet går helt i linje med Svenska Orienteringsförbundets strategiarbete Kompassriktning 2030, menar Linnea Börjars, bredd- och motionsutvecklare på SOFT.

Ett av de två övergripande målen mot 2030 är ”flera och mera”. Med det menas att fler personer utövar orientering och att individer utövar orientering i större utsträckning. För att nå dit krävs medvetet arbete i alla verksamheter, på olika plan.

-Att O-Ringen tar steget är ett viktigt signalvärde och jag hoppas att föreningar runt om i landet följer efter och ser över vilka anpassningar som kan göras för att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna orientera, fortsätter Börjars.

Även på andra håll bedrivs utvecklingsarbete för att sänka tröskeln till orientering för personer med funktionsnedsättning. Bland annat görs anpassningar av Hittaut, SOFT:s friskvårdssatsning för allmänheten. Hittaut är en viktig del i arbetet med att nå ut till nya målgrupper, erbjuda orientering för personer med funktionsnedsättning och andra målgrupper som inte har någon relation till orientering. Hittills har fokus legat på att checkpoints ska vara tillgängliga för personer med rörelsenedsättning men nu undersöks även hur personer med intellektuell funktionsnedsättning och personer med synnedsättning ska kunna delta i Hittaut utifrån sina förutsättningar.

-Att O-Ringen kan bidra till att tillgängliggöra sporten för flera känns både roligt och självklart. Alla ska kunna delta på ett O-Ringen utifrån just sina förutsättningar och vi ser fram emot att välkomna alla deltagare i vår nya Para-I klass till Åre nästa sommar, avslutar Anna Wennertorp, marknads- och upplevelsechef på O-Ringen.

Att delta i Para-I-klassen kostar 550 kronor för 5 dagar och 110 kr för en etappstart, för alla åldrar oavsett när du anmäler dig. Anmäl dig i O-Ringens bokningsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   Vinnare julkalender lucka 1-6

   Alla vinnare är kontaktade via meddelande i våra sociala medier. Har du inte fått ett mail - skicka då din postadress samt mobilnummer (för avisering av paketet) till marknad@oringen.se och märk mailet med vilken lucka du vann i så kommer ditt pris med posten efter julhelgerna.

   Läs mer här
  • Åre 2023

   Julkalender 2022

   Imorgon sätter vi igång. Varje dag är det en ny lucka.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Lyssna till Lukas Liland

   Om värderingar, idrott och politik, 10MILA och Uppsala

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Para-I på O-Ringen Åre 2023

   Till O-Ringen i Åre införs en ny klass. Den heter Para-I och vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Klassen kommer att erbjudas för 5-dagars och som etappstart.

   Läs mer här