Hockeytjejen som älskar O-Ringen

Åre 2023
en bild

Glädjen när man umgås i klubben och familjen är helt fantastisk på O-Ringen, säger Felizia Wikner-Zienkiewicz.

Hon har spelat OS och VM för Tre Kronor. Trots att hon fortfarande är ung, 23 år, har hon spelat ishockey i den högsta serien i Sverige i totalt åtta säsonger. Men hon är också duktig på att orientera och älskar O-Ringen.

När Felizia var 7-8 år gammal testade hon på orientering för första gången. En kompis i skolan ville att hon skulle hänga med på en träning och sedan var hon fast. Hon fick med pappa Henryk ut i skogen och sen var han fast också.

Hur många gånger har du sprungit O-Ringen?

-Har sprungit alla fem dagar 2012 (Halland), 2014 (Skåne), 2015 (Borås), och sedan etappstarter 2016 (Sälen), 2019 (Kolmården). I Kolmården hann jag också med att köra en etapp MTBO vid Yxbacken. Otroligt roligt men svårt, säger Felizia och skrattar.

Vad är det som gör O-Ringen så roligt?

-Jag skulle säga stämningen, att vara ute i skogen med så många andra och inramningen på arenan. Just stämningen och glädjen är det jag gillar allra bäst. Att få umgås med familj och klubben på campingen och glädjen, säger Felizia och småler.

Hon nämner också långbordet på campingen tillsammans med klubbkompisarna, att gå igenom varandras banor och vägval, som andra faktorer som gör att hon lockas till att vara med på O-Ringen.

Klubben som Felizia springer för heter IK Rigor och håller till i Kungsbacka, strax utanför Göteborg. Men orientering är alltså inte huvudsporten för Felizia, sedan några år tillbaka tillhör hon toppskiktet inom svensk damishockey. Under 2022 fick hon uppleva ett OS som spelare i Peking där Damkronorna tog sig till kvartsfinal.

Men hon har också hunnit med ett antal VM-turneringar, JVM-turneringar och gör nu sin åttonde säsong i SDHL, numera i Brynäs.

Du är ju en hockeytjej, har du användning av ditt orienteringssinne även på isen?

- Skulle främst säga att jag använder mig av konditionen och även förmågan att fortsätta köra när jag blir trött. Det är det jag tycker är häftigt med just orienteringen att när jag är ute och springer glömmer jag liksom bort att jag är trött. Man är fokuserad att bara ta nästa kontroll på ett så snabbt sätt. Just den delen att köra på även när man är trött skulle jag säga att jag har nytta av i hockeyn.

Hinner du med att springa orientering med tanke på din karriär som ishockeyspelare?

- Försöker springa så mycket jag hinner. Har blivit mindre de senaste åren men är ofta inne och letar tävlingar under säsongen.

Hon och familjen har sommarstuga i Alsen, bara några mil från Åre så det är mycket troligt att Felizia finns med när O-Ringen avgörs i Åre till sommaren.

-Deltagarna i Åre kommer att få uppleva fantastisk natur, utmanande och krävande terräng. Jag har själv sprungit Vålådalens 3-dagars ett flertal gånger och från de erfarenheterna tror jag verkligen att Åre kommer bjuda på en fin natur.Tack för pratstunden Felizia och vi ses i sommar!

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här