Debutanten och veteranen har samma mål i O-Ringen

Åre 2023
en bild

Två Mora-löpare som gör sin första respektive 54:e start i O-Ringen. Tage Bratt och Karl-Erik ”Kea” Andersson på en av de sista träningarna inför årets tävling i Åre.

Siktet inställt på att klara alla fem etapperna

Karl-Erik "Kea" Andersson gjorde debut i O-Ringen 1968 i Borås. Tage Bratt gör debut nu i sommar när O-Ringen ska avgöras i Åre.
De två IFK Mora-löparna har dock en sak gemensamt; målet är att klara alla fem etapperna utan större misstag.

I ett O-Ringen är det stor spridning på deltagarna. Allt från elit till glada motionärer, riktigt unga och betydligt äldre.
Karl-Erik, eller "Kea" som de flesta tilltalar honom, och Tage kan verkligen visa bredden med gammal och ung sida vid sida.
– Jag gjorde min debut i O-Ringen 1968. Året före hade min klubbkompis Arne Holmer som första Mora-löpare sprungit 5-dagars i Östergötland. Till tävlingen i Borås åkte jag och tre till från klubben, berättar "Kea".
Dagen före första etappen fyllde "Kea" 17 år och kom till start i klassen YJ, yngre juniorer. Tage är nio år och gör nu debut samtidigt som "Kea" kommer till start för 54:e gången (!).
När de nu tävlar för första gången i samma O-Ringen är Tages och "Keas" målsättning ganska lika:
– Mitt mål är att stämpla rätt alla fem dagarna, säger Tage.
– Mitt mål är att ta mig runt varje dag och inte få för ont, säger "Kea".
Just det där att ta sig runt och stämpla rätt varje dag är ett mål som många har. "Kea" grämer sig lite över ett misstag som han gjorde på O-Ringen på sista etappens första kontroll 2009 i Eksjö, då han i stressen stämplade vid fel kontroll. Det innebär ju att en annars imponerande svit med 53 godkända O-Ringen/5-dagars inte är komplett.

en bild

Karl-Erik "Kea" Andersson visar Tage Bratt sina första O-Ringenkartor: ”Så här såg kartorna ut 1968 när jag sprang mitt första 5-dagars”.

När "Kea" och Tage träffas vid en torsdagsträning i Eldris, klassisk Vasaloppskontroll utanför Mora, har "Kea" kartorna från debuten i Borås med sig och visar dessa. Jämfört med dagens detaljrika kartor så ser de nästan ut att vara från ”stenåldern”. En av kartorna är dessutom ett ”grönsaksblad”. Utöver det är banorna inritade för hand.
– Vi fick rita in banorna själva, det satt mallkartor vid starten och vi fick rita i för hand, berättar "Kea" medan Tage ser lite fundersam ut när han får berättat för sig hur det fungerade på 60-talet.
På sina hittills 53 starter har det blivit två segrar för "Kea". 1974 i Skåne då det blev seger i H21A3 och 1994 då han var snabbast i H40B. Den sista segern var väl egentligen en dubbel seger för Moraveteranen som under knappt två års tid mått dåligt efter att ha varit utbränd av stress.
Som junior och senior blev det en hel del framgångar för "Kea" som med sitt Mora många gånger var med högt upp i resultatlistorna i flera budkavlar.
– Jag gillade att springa startsträckan och var ofta med i täten, berättar "Kea".

”Kea” har ett stort arkiv av kartor och andra idrottsminnen. Här har han med sig första kartorna från 5-dagars, som det då hette, från 1968.

Om ”Kea” har mycket rutin, bland annat några starter i elitklass på O-Ringen, så måste man säga att Tage är betydligt mindre erfarenhet.
– Jag började orientera på riktigt förra året, på nybörjarkurs i Bromma-Vällingby när vi bodde där, berättar Tage.
Sedan dess har det blivit start i ett par ”riktiga” tävlingar förutom några serietävlingar i Dalarna och några klubbmästerskap. När han var ännu yngre blev det en del orientering i trädgården på pappa Martins kartor. Och nu väntar start i stora O-Ringen.
Hur kommer det sig då att Tage och ”Kea” kommer till start i år?
– Vi åker tillsammans med en annan familj från klubben och ska bo i en stuga, berättar Tage med lite
assistans av pappa.
– Det här är livet att få träffa goda vänner, och få vara med om upplevelser. Jag borde väl egentigen lägga av, men det är ju så jävla roligt, förklarar ”Kea”.
Och nu är båda redo för start i O-Ringen i Åre med första etappen i morgon söndag den 23 juli.

Text & bild: Ulf K. Rask

Tage Bratt och Karl-Erik "Kea" Andersson redo för start i O-Ringen Åre.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här