Stolt och rörd projektledare inför startskottet

Åre 2023
en bild

16.00 i dag - invigning på O-Ringentorget i Åre

Efter drygt sju år med långt över 100 000 arbetstimmar och en liten omväg på grund av en pandemi är startlinjen nu nära för den stora orienteringsfesten. I dag klockan 16.00 invigs O-Ringen Åre.
- Jättekul att det drar igång, säger projektledaren Niclas Lidström.

Han är andra generationens projektledare för O-Ringen. Pappa Göran Lidström hade högsta ansvaret förra gången jätteevenemanget avgjordes i Jämtland - 1989 med Östersund som huvudort. Niclas Lidström tog över som projektledare på sin 54-årsdag den 5 oktober 2020, efter att Martin Ohlsson haft jobbet i ett par år innan. Göran Lidström dog 2012, och att axla samma roll som pappa hade har betytt mycket för Niclas.
- Det är klart att det är väldigt känslosamt för mig det här. Varje dag, säger Niclas och berättar att tårarna föll i samband med en familjemiddag häromdagen.
- Jag kommer nog gråta en skvätt i morgon också, säger han med tanke på invigningen klockan 16.00 på lördagen.

Det officiella startskottet på O-Ringentorget kommer innehålla skönsång, tal och sprakande show och ledas av rutinerade Per Forsberg, orienteringsrösten i bland annat jubilerande Radio O-Ringen, samt lokala profilen Johanna Ojala, boende i Undersåker, mitt i hjärtat av O-Ringen-området. En duo känd även från vinterns längdskidsändningar i Viaplay.
Då kan Niclas Lidström också dra en första liten lättnadens suck. Efter massor av hårt jobb är löparna på plats och festen kan börja.
- Jag känner en oerhörd stolthet över allt vi gjort, säger Niclas och ger ett litet mått på arrangemangets dignitet:
- När vi är färdiga kommer vi ha gjort mellan 80 000 och 100 000 funktionärstimmar totalt. Men då är inte de anställdas timmar med där.

Det gigantiska projektet O-Ringen Åre som startade med beslutet den 24 mars 2016 blev extra tufft då en pandemi kom och blandade sig i. Den gjorde inte bara att det istället för 2021 avgörs först nu två år senare, utan även att ursprungsplanerna tvingades göras om.
Våren 2021 tvingades organisationen ta ett snabbt beslut och hitta två nya etappområden - det landade i Järpen och en extra andra dag i Ånn, där nya kartor behövde ritas och nya banor läggas. Förseningen gjorde nämligen att Skistar, ägaren av skidanläggningen i Åre, inte kunde vänta med att starta utbyggnaden med en klätteranläggning vid den tänkta arenan för två O-Ringenetapper i Åre Björnen, en del av det stora skidområdet.
Med det dragplåstret tippar Niclas Lidström på att de nuvarande 12 500 anmälda ett par dagar före start, som man hoppas och tror ska bli upp mot 15 000 till slut, hade varit över 20 000. Men projektledaren tillåter sig inte att vara bitter.
- Det är bara att anpassa sig efter läget. Det har vi gjort, och det här blir riktigt bra. Vi kommer bjuda på en bra mix med egentligen fyra olika terrängtyper, säger Niclas.
- Första dagen i Trillevallen blir i fjällets lågzon, andra dagen kalfjäll (med bland annat högsta kontrollpunkten i O-Ringens historia på Vällistes topp, 1 025 meter över havet), sedan Järpen med vanlig skog och avslutande två etapperna i Ånn, fjällnära på 550 meter över havet.

Niclas Lidström konstaterar att det är rätt stora skillnader på O-Ringen i dag och det arrangemang pappa Göran styrde över för 34 år sedan.
- Vi var analoga då och digitala nu. Vi varje målfålla 1989 stod en långtradare med 50 personer bara för att kontrollera stämpelkorten, totalt var det alltså 250 som gjorde det jobbet, som i dag görs digitalt.
Då var de också makalösa 4 200 funktionärer. I dag är den siffran 1 154.
- Vi är tillräckligt många och vi är taggade, säger Niclas Lidström beredd att sparka igång O-Ringen i Åre.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här