7-årige Algot först i mål i årets O-Ringen - kossor var en del i uppladdningen

Åre 2023
en bild

"Jag har längtat jättemycket till O-Ringen"

Allra först i mål av alla tusentals löpare i O-Ringen Åre 2023 var Algot Hällsten, Leksands OK. En mycket talför ung kille som avslöjade att han förberett sig inför äventyret med att bland annat följt med kossor på en längre vandring.

Algot Hällsten är ung. Närmare bestämt sju år och tre eller fyra månader får vi veta av den trevlige killen i intervjun efter den historiska målgången som först av alla i O-Ringen 2023.

Med tanke på åldern är Algot förhållandevis rutinerad i O-Ringen-sammanhang. Familjen är orienterare så han har varit på plats flera gånger tidigare. Och det var faktiskt inte ens hans första start i världens största orienteringstävling.

- Inte förra året, men jag var med på miniknat för två år sedan. Och orienterat har jag gjort jättelänge, förklarar Algot Hällsten som dessutom fått en del priser för sina insatser i sporten.

- Jag har två stora pokaler. En minst så här hög, och högst så här, säger Algot och måttar upp några decimeter med händerna.

Algot Hällsten, Leksands OK, i full fart in mot målet i O-Ringens första etapp i Trillevallen.

Att få komma fram till Åreområdet och ge sig ut i skogen och leta kontroller var härlig för Algot efter en lång väntan.

- Jag har längtat jättemycket till O-Ringen. När vi satt i bilen funderade jag hela tiden om vi inte var framme snart.

Första etappen i inskolningsklassen som Algot springer mätte 2 kilometer och det var sju kontroller. Och utan större svårigheter.

- Det var ganska enkelt. Enda missen var att jag tittade mot fel kontroll en gång bara, men jag tog den inte, säger Algot som också noterade lite extra kring kontrolldefinitionen och kodsiffrorna.

- Den blev lite smutsig. Det var ovanligt mycket siffror, sista kontrollen här borta var nummer 500 och första var någonting med 100. Och det brukar vara 100 som sistakontroll.

Första etappen gick i kanten på fjället i Trillevallen. Att det vankas lite högre höjder andra dagen, det har Algot Hällsten full koll på.

- Jag saknar också ganska mycket att springa där uppe på fjället. Men det ska jag göra i morgon. Får se om jag blir först då också. Men det kommer bli riktigt svårt, konstaterar han.

Det krävde en hel del av löparna i målspurten utför backarna i Trillevallen. Men det klarade Algot Hällsten utmärkt.

På vår fundering om han tror att han ska orka springa nu i fem dagar, så försäkrar Algot att det inte ska bli några problem. Han har bland annat tagit rygg på några kossor en bit när de flyttats till fäbodvallen.

- Jag har gått en fjärdedel av 1,5 mil. Mosters kompis flyttar sina kor till en stuga på somrarna. Så då blir det att gå 1,5 mil, men jag åkte bil lite också, säger Algot Hällsten innan han går vidare och laddar om för kommande dagar och närmast Trillevallenfjällen.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här