Orientering i fjällen

Åre 2023
en bild

Att orientera i fjällen som vi gör under årets O-Ringen är inte så vanligt, men fjällorientering har sprungits i såväl Jämtlands län som i Dalarna under ett antal år. I Jämtland arrangerades en tredagars fjällorientering under de flesta åren mellan 1938 och 2013 med många konditionsstarka orienterare och skidåkare i startlistorna.

Skillnaden mot vanliga orienteringsbanor var framför allt banlängden som oftast var runt 2,5 mil per dag för H21. Till det kom att det också blev väldigt många höjdmeter som skulle tas under varje etapp. Kartskalan var också annorlunda, oftast var det 1:50 000 som gällde. Med del skalan och de stora områden som skulle rekognosceras så blev kartorna inte alls så detaljrika som de vanliga orienteringskartorna.

Tävlingen var en patrulltävling med två i varje patrull. Förutom orienterare var det många duktiga skidåkare som ställde upp i tävlingen, gärna i par med någon orienterare som var bättre på att läsa karta. Länge var tävlingen bara öppen för herrar, men från 1973 fick damerna också vara med.

Bland de kända skidåkare som varit med kan t ex nämnas Charlotte Kalla, Sofia Lind, Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Mathias Fredriksson och Oskar Svärd.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här