47 år i O-Ringen

Åre 2023
en bild

En av årets funktionärer vid O-Ringen har sprungit tävlingen 47 gånger! Kanotlandslagets förbundskapten Per-Erik Rönnestrand vill helst inte missa en av årets höjdpunkter.

I år blir det dock arrangörsjobbet som får gå före. ”Peken” som han oftast kallas är nämligen chef för en av startplatserna. Man kunde tro att han är lite sur över att inte få springa i år och kunna förlänga sin svit med starter i världens största orienteringstävling, men så är det inte.
- Visst vill jag gärna springa, men nu får jag möjligheten att ge något tillbaka!
- Jag har ju fått springa i många år för att andra har jobbat, nu är det min tur att se till att tävlingen lever vidare. Det är ju det som allt bygger på, att vi hjälps åt.

I årets tävling basar ”Peken” för startplats 6 och han tycker att arrangemanget blivit mycket lättare att genomföra på senare år.
- Nu när vi har O-Ringen AB som håller ihop det hela blir det möjligt även för mindre distrikt att klara av arrangemanget.
Oftast har tävlandet gått bra under de här åren men 2011 var det nära att det inte skulle bli någon start. En och en halv vecka innan start skadade han ena knäet som svullnade upp och blev infekterat och fyllt av vätska. En läkare skar upp svullnaden och tappade ur vätskan innan han sa:
- Nu ska du inte sitta stilla utan du ska ut och röra på dig!
- När jag talade om att jag hade tänkt vara med i O-Ringen så gav han klartecken om jag lovade att inte springa utan att gå runt banan. Jag var ute 2- 2,5 timme varje dag men jag kunde vara med!

För ”Peken” är det inte bara tävlandet som är viktigt utan helheten. Att träffa gamla polare när man gått för att borsta tänderna är också kul. När han växte upp var O-Ringen deltagandet sommarens enda semesterresa, men den vägen har han fått se nästan hela Sverige. Nu har han tre grabbar som springer orientering och de vill heller inte missa O-Ringen.
Att orienteringen ligger honom varmt om hjärtat är det förstås ingen tvekan om. Han tycker också att den passar bra in i Riksidrottsförbundets intentioner med idrott att alla ska kunna var med.
- Här kan vi ha nybörjare och världsmästare i samma tävling!

Om ni som läser detta känner igen Per-Eriks namn från andra sammanhang så stämmer det säkert. Efter arbetet som vallare i längskidlandslaget under fyra år blev det följande jobb:
- Förbundskapten för längdskidlandslaget 2002-2006
- Förbundskapten för det kinesiska längdskidlandslaget 2006-2009
- Länsidrottschef i Jämtland/Härjedalen 2009-2016
- Förbundskapten för kanotlandslaget under 7 år.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här