Dimma gav dubbla etapper för precisionsorienterarna i dag

Åre 2023
en bild

William Rex, OK Landehof (bilden) och Clara Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu, hade båda full poäng i första O-Ringenetappen i Pre-O. Tiden avgjorde till Rex fördel då. På den andra etappen, som avgjordes på måndagskvällen, hade han full pott igen, 19 poäng, men blev då femma.

Två nådde full poäng på fjället - Rex vann på tid

I söndags tvingades första etappen för precisionsorienteringen ställas in på grund av dimma över fjället i Vålådalen. Det innebar dubbla etapper på måndagen i stället.

Och vilken dag det blev, då solen sken över fjället i Vålådalen. Och allra mest kanske solen sken för William Rex, OK Landehof, som vann elitklassen för första etappen. Några timmar senare var det dags att köra andra etappen.
Första etappen var lagd uppe på fjället i Vålådalen och skulle avgjorts i söndags. Men när starten skulle gå låg dimman tät över fjället där kontrollerna var utplacerade. Tävlingsledningen beslutade sig för att avvakta och se om det skulle lätta. Under tiden ägnade sig flera av de förväntansfulla deltagarna åt kortspel.
Till slut konstaterade dock tävlingsledningen att det inte var någon idé att försöka genomföra tävlingen utan beslutade sig för att flytta fram första etappen till måndagen och att det skulle genomföras två etapper samma dag i stället, med fjälletappen på förmiddagen och andra etappen sen eftermiddag.
När det väl gick att genomföra fjälletappen på måndagen blev det en otrolig upplevelse för deltagarna, med 24 kontroller uppe på fjället. Vissa av dem på rejält långa avstånd.

Första etappen i Pre-O vid O-Ringen Åre avgjordes en dag försenad på kalfjället i Vålådalen. Elitklassens bana innehöll 24 riktigt kluriga kontroller.

Trots klurigheterna var det två i elitklassen på full poäng, William Rex, OK Landehof och Clara Jakobsson, Tidaholms SOK Sisu. Så tidskontrollen fick avgöra det hela. Där visade det sig att William lyckades bäst och därmed vann etappen.
Anton Hemlin, IK Uven, hade 23 av 24 möjliga poäng och knep tredjeplatsen bland eliten. A-klassen vann Magnus Eliasson, FK Friskus-Varberg. 20 poäng av 21 möjliga och rätt på alla tidskontrollerna. Även tvåan och trean hade 20 poäng, men tappade på tidskontrollerna.

I andra etappen senare på kvällen visade precisionsorienterarna hög klass igen. Hela fem deltagare hade full pott, 19 poäng, och tidskontrollen blev avgörande på nytt.
Den här gången var Lennart Wahlgren Rehns BK, allra vassast, men bara en sekund skilde till Jani Leppäniemi, från Vetelin Urheilijat, Finland. Delad trea var Jonas Eriksson, Länna IF, och Ola Jansson, Björklinge SOK, båda åtta sekunder bakom, och ytterligare sekunden bakom de två kom vinnaren av morgonens etapp, William Rex.

För alla resultat, se www.preoresultat.se Länk till annan webbplats.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här