Magnus häftiga resa till drömjobbet inom orienteringen

Åre 2023
en bild

Magnus Johansson mitt i O-Ringen-vimlet under andra etappen i Trillevallen. Där har Åre OK:s ordförande rollen som tävlings- och IT-ansvarig. I höst kommer han också bli anställd av eventbolaget, som planerar att breddas och förhoppningsvis även växa.

"Det känns jättestimulerande"

En längtan till Åre uppfylldes 2015. Men orienteraren Magnus Johansson saknade en klubb, så han startade Åre OK våren 2017. Den nybildade klubben klev direkt på jättearrangemanget O-Ringen 2021 (som blev 2023). Magnus tog rollen som tävlings- och IT-ansvarig, och i höst blir han anställd i fasta organisationen.
- Jag har alltid drömt om att jobba heltid med orientering, säger 41-åringen.

Magnus Johansson är uppvuxen i Hallsberg och fick upp ögonen för orientering som 8-åring. Pappa Evert, som började i samma veva, är nu med och springer i O-Ringen Åre, jättearrangemanget där sonen har en av nyckelrollerna i organisationen.
- Jag har en civilingenjörsexamen inom IT och har jobbat heltid med systemutveckling i över tio år. Och har också, sedan jag var 16 år kanske, jobbat med tävlingsadministration, förklarar Magnus, som alltså är som klippt och skuren för att ha högsta ansvaret för båda de områdena.

Det där med tävlingsadministration började i mindre skala, men nu har Magnus varit med i organisationen bakom flera större tävlingar.
- Jag har varit involverad i antal 25-manna, och även varit med på några VM med tävlingsadministration. Så det har vuxit steg för steg.
När Svenska orienteringsförbundet införde en IT-coach på alla värdetävlingar så fick han även frågan om att ta den rollen, och på så sätt har han varit med även vid flera SM, Swedish League och annat.

Hur kom det sig då att denna inbitne orienterare lämnade Waxholm utanför Stockholm, och flyttade upp till Åre, där sporten förde en undanskymd roll?
- Jag har släkt här uppe och länge velat bo här. Och 2015 lyckades det äntligen när jag hittade ett passande jobb i Åre, säger Magnus Johansson.
Han visste redan innan att det inte fanns någon aktiv orienteringsklubb och tänkte direkt att det ju måste gå att ordna. Ett par år senare var Åre OK bildad.
- Jag var tändstickan som tände lågan, men bränslet fanns redan. Jag har också haft god hjälp av Gunnar Hedberg, som då tillhörde Östersunds OK, men bor i Järpen.
Magnus Johansson är stolt och glad över klubben, och verksamheten som växer, men lite med glimten i ögat kommer han även med ett råd till andra som kan hamna i samma situation.
- Om du flyttar någonstans där det inte finns en orienteringsklubb och du själv vill springa orientering, så är inte att grunda en klubb vägen framåt, säger han och konstaterar att han inte orienterar så mycket som han skulle vilja själv.

Åre tilldelades sedan O-Ringen samma vår som klubben hade bildats. Magnus Johansson minns att man klev in och var rätt kaxiga i Åre OK.
- Det är en rätt rolig detalj. I samband med avtalsskrivandet skulle varje klubb uppskatta hur många funktionärer man kunde bidra med. Jag minns inte exakt, men Östersunds OK med sina kanske 400 medlemmar sa väl att 100 borde vi kunna ha. Vi hade 13 medlemmar då, men sa att 40 funktionärer kan vi skrapa ihop.
Men Åre OK:s tuffa målsättning infriades. Med viss råge till och med. De är nu ungefär 50 funktionärer från klubben och den har även växt rejält medlemsmässigt och är uppe i 140.
Hitta ut kan ha varit en bidragande faktor. Klubben är nu inne på sitt fjärde år och kan visa den höga andelen på 1 500 deltagare i Åre kommun, som har 11 000 invånare.
- En del av deltagarna var ju förstås tillresta, men jag tror få andra Hitta ut-orter kan säga att deltagarantalet är mer än 10 procent av kommunens invånare, säger Magnus Johansson.

Den relativt nya klubben bidrar faktiskt även med banläggare till O-Ringen och eftermiddagens Engconsprint för eliten i Åre by. Det är Hector Haines och David Lundsten, elitlöpare som då springer för IFK Lidingö SOK respektive IFK Umeå, men bor här uppe och är två av Åre OK:s mest engagerade medlemmar.
Övriga banläggare i O-Ringen är hämtade från norska klubbarna i det första O-Ringen-arrangemanget som är gränsöverskridande på det sättet. Ett samarbete som funkat jättebra och väckt en tanke och önskan från Magnus Johansson inför framtiden.
- Vi har många nyfunna vänner på andra sidan gränsen och jag hoppas vi kan återbygga det som fanns tidigare, så att vi åker över till Trondheimsområdet och springer mer, för de har ju många fina tävlingar där.

Framtiden innebär alltså även det där drömjobbet för Magnus Johansson, som under resan med O-Ringen fått klart med en anställning från i höst i den fasta tävlingsorganisationen. Där kommer han släppa tävlingsbiten och ha fokus på IT.
Organisationen ska också byggas om. O-Ringen AB går över i Svensk orientering events och ska med det breddas och innefatta även andra större arrangemang som världscup och internationella mästerskap i Sverige och även kunna stötta SM och liknande.
- Om vi har lärt oss en massa på O-Ringen så vore det ju dumt att inte utnyttja det på andra tävlingar också. Och så här kan vi samla kompetensen på ett ställe och lättare kunna lära av varandra. Där kommer jag då få ansvar för IT-sidan, och det känns jättestimulerande, säger Magnus Johansson och skyndar vidare för att ta tag i något av alla ärenden har under O-ringenveckan.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här