Många är aktiva även på O-Ringens vilodag

Åre 2023
en bild

David Öhman, OK Ravinen, var en av många unga som testade labyrintorienteringen på tisdagen när det var vilodag från de vanliga etapperna, för alla utom eliten.

Labyrintexpertens tips: "På kvällen släpper de kartorna så att alla kan testa"

Ingen O-Ringenetapp för de flesta i dag, men det betyder inte bara vila. Många tar chansen att testa andra aktiviter och i stort smörgåsbord av grejer att hitta på, och kartan behöver man inte släppa.
Både labyrintorientering och inomhusorientering står på schemat.

Labyrintorienteringen avgörs på en plan vid skolan centralt i Åre och på dagen är det ungdomarna som får chansen att testa. För de som vill springa på tid finns det först ett kval och sedan går de snabbaste vidare till rafflade finaler på eftermiddagen.

12-årige David Öhman, OK Ravinen, var en av många som tog chansen på tisdagen. Han hade testat på labyrintorientering en gång förut hemma i Stockholm, men det var första gången här under O-Ringenveckan.

- Det var kul, men svårt i början. Det tar ett tag innan man vet hur labyrinten är upplagd, säger han.

David Öhman, OK Ravinen, 12 år.

David klarade också labyrinten galant, och gillade att hitta på lite annat så här på vilodagen mellan andra och tredje etappen.

- Det här är ju inte så fysiskt heller, det är mer teknik, säger David Öhman som dessutom hade fler grejer på dagsschemat.

- Vi ska köra höghöjdsbanan på Åre Björnen där vi bor senare, med några från klubben. Det är inte heller så fysiskt, mer balans och vara modig.

David Öhman har haft en härlig upplevelse hittills på O-Ringen Åre.

- Det är min första O-Ringen någonsin. Det har varit väldigt lerigt, men skitkul. Andra etappen var jättejobbig, jag var helt slut och bommade lite. Men första etappen gick ändå bra, säger David med ett stort leende och han känner sig redo för tre dagar till.

Ingalisa Öberg, OK Hällen, har testat på labyrintorienteringen flera dagar under O-Ringenveckan och fanns på plats även under tisdagen.

En annan som inte satt still på vilodagen var Ingalisa Öberg, och den 11-åriga OK Hällen-löparen har varit aktiv utanför etapperna mest varje dag. Under tidagen var det andra dagen hon var med på labyrintorienteringen och hon passade på att köra flera varv.

- Man måste lära känna labyrinten, så att man vet alla hörn och så. De bygger en ny varje dag, förklarar Ingalisa och konstaterar glatt att hon förbättrade tiden vid andra försöket.

Hon hoppades nå finalen på eftermiddagen och även nya framgångar.

- Jag körde här i förrgår också och då vann jag. Skulle köra även i går, men då startade jag så sent så jag hann inte, säger Ingalisa som gillar att det finns fler tävlingsmöjligheter än bara de vanliga etapperna i skogen och på fjället.

- Första dagen gick det jättedåligt i orienteringen, men här gick det ju jättebra. Så här är min chans att komma bra, säger Ingalisa Öberg, som ändå har hopp om att få till det i de tre kvarvarande O-Ringenetapperna i Järpen och Ånn också.

Men det kommer garanterat även bli fler besök i labyrinten.

- På kvällen kommer jag hit när de har stängt, för då släpper de kartorna så att alla kan testa.

Ingalisa Öberg, OK Hällen, 11 år.

Det finns även andra sätt att hålla i en karta på vilodagen. I Duveds skola kan man prova inomhusorientering fram till 15.30 och under eftermiddagen även prova på MTB-O, vid Arena Röjsmon, Järpen, där tredje och sista O-Ringenetappen för den grenen avgjordes på förmiddagen.

Det är dock inte alla som har vilodag på tisdagen. På eftermiddagen och kvällen avgörs Engconsprinten, elitens tredje O-Ringenetapp, i centrala Åre med start och mål på Arena Kyrklägden. Och med många av de övriga löparna den förväntade storpubliken.

Tiderna för det är så här och allt detta på Arena Kyrklägdan:
15.00 Första start för Engconsprintens juniorelitklasser
17.20 Första start för Engconsprintens seniorelitklasser
17.30 Prisutdelning Engconsprintens juniorelitklasser
19.00 Sista start för Engconsprintens seniorelitklasser
19.30 Prisutdelning Engconsprinten seniorelitklasser samt totalsegrare i MTB-O

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här