Slalomstjärnorna om att ha orienteringsfesten hemma i byn

Åre 2023
en bild

Slalomstjärnorna Anna Swenn Larsson och Mattias Rönngren, som bor i Åre, fick ovanligt sällskap på torget på tisdagkvällen när Engconsprinten, O-Ringens tredje etapp för eliten, avgjordes mitt i byn.

"Vi kanske skulle testa en etapp"

Orienteringsstjärnorna vid Engconsprinten i centrala Åre hade andra stjärnor som åskådare. Alpina essen Anna Swenn Larsson och Mattias Rönngren, som bor i byn, tog emot O-Ringenfesten på första parkett.

- Vi kom faktiskt precis hem hit, efter att har varit hemma i Dalarna. Så vi har inte riktigt upplevt det här än, det är första gången vi är förbi, säger Anna Swenn Larsson som kommer från Rättvik ursprungligen, men bott i Åre sedan länge.

De var smått överraskade över den folkfest den nu har hemma i byn.

- Det är jäkligt mycket folk, men det är kul att det händer något. Så det är väldigt härligt, säger Anna Swenn Larsson, som tog VM-silver i slalom hemma i Åre 2019 och i världscupen har elva pallplatser varav en seger.

- Det var längre sedan man såg så här mycket folk vandra runt på gatorna. Så här många ser man inte nere i byn ens på vintern, konstaterar sambon och landslagskollegan Mattias Rönngren och lägger till:

- Det känns som en bra stämning.

Orientering är ingen något av dem har pysslat med, men Mattias Rönngren, som är uppväxt i Åre, nämner att idrottsläraren Björn Jonsson, i Duved, var intresserad av orientering, så det blev en del i skolan i alla fall.

Nu när O-Ringen avgörs på hemmaplan har de dock blivit lite sugen att testa på igen.

- Vi funderade lite på om vi kanske skulle testa en etapp. Vi träffade ju Jesper Johnsson (Åreprofil med erfarenhet inom orientering) och han tyckte vi skulle köra. Så vi får se om det blir något deltagande. Vi kanske dyker upp, säger Anna Swenn Larsson.

Sedan går fokus över till sprinten som är i full gång på gatorna runt om dem och nyfikenheten är stor på den för dem nya sporten.

- Vi tänkte kolla lite nu, när de går i mål och så. Det är första gången vi ser en orienteringstävling, så kul att se hur det går till, säger Mattias Rönngren medan löparna svischar förbi.

Se resultaten i Engconsprinten, O-Ringens tredje etapp för eliten här Länk till annan webbplats.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här