Snabbast - med bara ett ben!

Åre 2023
en bild

Mountainbikeorientering ingår också i O-Ringens tävlingsutbud även om det i år blev en tredagarstävling. Efter två tuffa skogsetapper över medel- och långdistans i terrängen vid Östersunds skidstadion blev det under tisdagen dags för en sprinttävling i parker och på gator i Järpen, 25 km väster om Åre.

Helene Ripa, Haninge SOK, som är framgångsrik i flera idrotter där hon möter andra paraidrottare, vann den tredje etappen med en marginal på över fem minuter till tvåan i klassen. Detta trots att hon var den enda tävlingen som var paraidrottare.
- Jag är jätteglad och stolt över mig själv, sa hon efter tävlingen och log med hela ansiktet.
- Trots att mina konkurrenter kunde använda två ben så var jag bäst!

Under årets O-Ringen var hon tvåa på den första etappen men tog hem segern i de två andra så det är ingen tvekan om att hon är en stark idrottare.
Helen har en protes på ena benet, ett ben som är amputerat en bit upp på låret. Trots det har hon tränat upp styrka och balans så hon klarar av att cykla i tuff skogsterräng. Förutom cykling har hon tävlat i OS i flera idrotter som simning 1992 i Barcelona, längdåkning i Sotji 2014 och kanot i Rio 2016. Dessutom har hon många guldmedaljer i andra tävlingar.
Helene är naturligtvis nöjd med sina insatser i årets O-ringen, men hon skulle gärna ha tävlat mer.
- Ja, det är synd att vi bara fick tre etapper och att vi inte fick tävla uppe på fjället. Allra bäst hade det varit om vi tävlat på samma arena som de andra!

Erik Ernstsson, Finspångs OK, blev fyra i H 50 på den tredje etappen men vann totalt. Han var nöjd med dagen trots några småmissar.
- Det var en väldigt kul och intensiv bana. Ett bra område och en bra karta för sprint.
- Även lång- och medeldistansen utanför Östersund var bra, det är sällan det är så många vägval som vi hade under de etapperna.
- Kartorna var också bra, en eloge till arrangörerna!

Nu när MTBO-tävlandet är över åker han inte hem. I stället ska han springa öppen klass under de kommande tre dagarna och tävla mot de andra familjemedlemmarna.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här