Dags för nästa etapport: Järpen

Åre 2023
en bild

O-Ringens tredje etapp går i Järpen. De allra flesta tror nog att det är Åre som är centralort i Åre kommun, men så är det faktiskt inte. Det är Järpen som med sina knappt 1600 invånare är centralort.

Ursprungligen var Järpen en liten by med några gårdar. Under den svenska stormaktstiden under 1600-talet var "Hjerpe skans" en mycket viktig försvarsanläggning i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. I slutet av 1800-talet växte byn till ett mindre samhälle i och med att järnvägen kom samt att Järpen med omnejd kom att bli ett nav i skogsindustrin i västra Jämtland. Från Järpen flottades stora mängder timmer till skogsindustrierna vid norrlandskusten.

Idag är orten känd för sitt skidgymnasium som har fostrat många svenska skidåkare som till exempel Thomas Wassberg, Anna Carin Zidek, Jan Ottosson och Torgny Mogren. De kända ishockeybröderna Joel och Henrik Lundqvist hade Järpens IF som moderklubb. Det finns också utbildning för hotell, turism och restaurang. I Järpen finns också Lundhags friluftsbutik där man bland annat tillverkar och reparerar kängor.

I själva namnet Järpen kan man kanske hitta en liten orienteringskoppling: I en gammal stavning från 1493 stavas Järpen, Herpe. Det skulle kunna betyda ”torr, skrovlig mark”. Det återstår väl att se om vädergudarna bjuder på ”torr, skrovlig mark”, eller något annat…

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här