Skidessen tog chansen att testa orientering på O-Ringen

Åre 2023
en bild

Längdskidåkarna Oskar Svensson och Ida Dahl passade båda på och sprang en etapp i O-Ringen när det nu avgörs i länet.

"Man blev taggad när man var där ute"

Östersundsboende längdskidstjärnorna Oskar Svensson och Ida Dahl passade på att springa en etapp när O-Ringen nu avgörs i Jämtland. Och båda trivdes utmärkt och kan mycket väl återkomma fler gånger.

För båda var det ganska spontana beslut som låg bakom.
- Jag drog hit i morse. Vi fick något infall, säger Oskar Svensson, mest framgångsrik som längdskidsprinter, och nu inte bara var debutant i O-Ringen, utan i sporten överhuvudtaget i tävlingssammanhang när han tog en Etappstart Lätt 10 km.

- Jag har aldrig varit med och kört orientering. Med det var skitkul. Man blev taggad när man var där ute.

- Jag tänkte bara jag skulle jogga mig igenom, men till slut så var det ju max. Men jag tror inte det gick fortare för det, för då bommade man kontrollerna istället.

Som träningsform har det dock hänt att Oskar Svensson och hans längdskidkompisar lagt in orientering.

- Vi kör Hitta ut-kartor ibland när vi är ute på distanspass och det tycker jag är kul. Men har aldrig kört på tid så här, men det var superroligt, säger Oskar Svensson som fick mersmak och mycket väl kan återkomma i en orienteringstävling igen:

- Ja, absolut. Det är lätt att få upp pulsen, så det kan jag verkligen tänka mig.

På frågan om det kan bli redan kommande två O-Ringendagar i Ånn, så är det inte tänkt, men låter samtidigt inte helt omöjligt.

- Har inte planerat det, men vi får se om man ångrar sig nu.

Oskar Svensson intervjuas av speakern Per Forsberg efter sin Etappstart Lätt 10 km under O-Ringens tredje etapp i Järpen under onsdagen.

Strax efter att Oskar Svensson sprungit in i mål så dyker en annan längdskidstjärna upp i målfållan. Långsloppsesset Ida Dahl har också hon lockats av den stora orienteringsfesten.

- Vi bor ju i Östersund, och hade sagt att passade det så åker vi hit. Så då åkte vi till Åre i går kväll och kollade på elitsprinten. Sen var vi kvar och tog ett träningspass i morse där i Åre, och tänkte att vi hinner och åkte hit och sprang också. Så det var kul, säger hon.

Så efter ett tufft stakintervallspass på rullskidor uppför backen mot Ullådalen i Åre blev det även Etappstart Lätt 5 km i Järpen på eftermiddagen. Med lite extra stresspåslag innan start.

- Det blev lite tajt, jag tror jag sprang iväg 13.27 eller någonting och sista start var 13.30.

Även om Ida Dahl inte heller sprungit mycket orientering, så var det, till skillnad mot Oskar Svensson, varken debut i sporten eller i O-Ringen. Detta tack vare sambon.

- Jag är ju tillsammans med Eddie Edström och hans familj har sprungit ganska mycket orientering. Så sedan vi blev tillsammans har jag varit med på O-Ringen någon gång ibland. Men Lätt 5 km är min nivå, stigorientering, konstaterar Ida Dahl, som minns premiären för några år sedan lite extra då det blev ett rejält långpass:

- Då var jag ute så där en 3-3,5 timme. Men klarade alla kontroller och det var målet.

Nu i Järpen flöt det på betydligt bättre.

- Jag stannade till och bommade på några, men jag är nöjd. Det var kul. Jag hade som mål att komma under timmen och jag var väl bara ute 40 minuter, så jag är riktigt nöjd, säger Ida som nöjer sig med en dags start, men om det passar så kommer hon gärna tillbaka till O-Ringen kommande år:

- Ja, exakt, då dyker jag upp.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här