Ånn - den lilla orten där de sista etapperna går

Åre 2023
en bild

Ånnsjön med omnejd

Ånn med omnejd är verkligen en plats för den som är friluftsintresserad. Just nu är det ju orientering som gäller, men det finns annat att roa sig med andra delar av året.

Från Ånn kan man besöka ett fågelåskådningsområde där det finns flera fågeltorn och gömslen som ligger vid Ånnsjön. Ånnsjön brukar kallas ”fjällens Tåkern” och är upptagen på listan över internationellt viktiga våtmarker (CW-områden).

För den fiskeintresserade har Ånnsjön ett mycket fint fiske med stora, ursprungliga stammar av öring och röding. Det finns också inplanterad kanadaröding. I sportfiskeguide.se kan den som är intresserad få veta mera. Vintertid är Ånnsjön en av de populäraste i Jämtlland-Härjedalen sjöarna att åka långfärdsskridsko. Anledningen är att den är relativt grund och brukar lägga tidigt. Har man riktigt tur kan man se fiskarna simma under isen när man åker.

Den historieintresserade kan också hitta saker att roa sig med. I närheten av Ånn och längs Ånnsjön har ett 60-tal fångstboplatser hittats från ca. 5000 f.Kr till något århundrade e.Kr. Dessutom finns närmare 300 fångstgropar registrerade. I området finns också ett antal hällristningar av älgar som troligtvis är utförda under den yngre stenåldern.

Vad kommer då namnet Ånn ifrån? Jo, enligt Heimskringla ska namnet Ånn komma från det fornjämtska Ánn. Denne Ánn var en av besättningsmännen i det norska nationalhelgonets Olav den heliges legendariska krigsskepp "Ormen långe", där han hette "Ánn skytt av Jämtland".Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här