Hårt jobb och mycket glädje bakom 20-åriga Radio O-Ringen

Åre 2023
en bild

Radio O-Ringens Per Forsberg och Elin Woxlin mitt under tredje etappen i Järpen i onsdags.

”Det har visat sig att det var rätt att satsa på”

Populära Radio O-Ringen firar 20-årsjubileum under O-Ringen Åre. Det program som Per Forsberg startade 2003 och nu driver med hjälp av Elin Woxlin, har växt fram som en given del i den stora orienteringsfesten.

Per Forsberg har sedan länge blivit orienteringsrösten nummer ett. Speakersysslan har han skött med bravur i många olika tävlingssammanhang och inte minst just O-Ringen.

- Nästa år är det 30 år sedan jag gjorde mitt första – O-Ringen 1994, konstaterar Per Forsberg.

Han är idékläckare och den starka drivkraften bakom starten av Radio O-Ringen. Det föll sig rätt naturligt, och inte bara genom speakersysslan.

- Det låg mig ganska nära till hands. Jag hade slutat på Radiosporten precis och jag gillar ju radio, det är mitt medium liksom, säger han och förklarar tanken och styrkan med att göra just radio:

- Stort event, behöver information, bra kanal för organisationen att få ut det snabbt också. Det var så det började. Det finns så mycket grejer att göra och det har ju visat sig att det var rätt att satsa på, tycker jag.

Det talar ju inte minst 20-årsjubileumet för. Radio O-Ringen är ett populärt inslag under den dryga veckan.

Det ligger ett minst sagt hårt jobb bakom sändningarna, som på de fem etappdagarna startar redan 6.30 på morgonen och pågår ända till 21 på kvällen. Totalt blir det över 100 timmar radio de sänder på åtta dagar.

Och med den imponerande kollen och överblicken de visar upp under etapperna med att hålla isär alla klasser, målfållor och tider, så anar man att det krävs massor av förberedelser också.

- Nej, egentligen inte faktiskt. Vi kommer direkt hit från andra jobb, men med den rutinen vi har så vet vi precis hur vi ska dra runt det här. Elin är ju med nu också, för tredje gången, och det är oerhört bra för mig. Hon är sjukt duktig och vi lirar så bra ihop, har bra samspel och kuggar i varandra, säger Per Forsberg och konstaterar att det är flera runt om som gör radiosändningarna möjliga:

- Jag är primus motor som styr lite grann, och får det att hänga ihop. Men med hjälp av väldigt duktiga medhjälpare, säger Per och nämner även Jonna Jungåker och Stina Nordin, från Sundsvalls OK, som hoppar in och avlöser med fyra timmar ungdomsfokus på eftermiddagarna efter att de sprungit själva.

- Och vi har så bra stöd i tekniken, som funkar fantastiskt bra. Och så länge man kan lita på systemet, så har vi ju koll. Det är jättemycket att hålla reda på, och att plocka ut det som är viktigt, men det är det som Elin är så duktig på, och jag också. Att plocka russinen i den här stora kakan.

Och där är det noga att det inte bara är eliten som lyfts fram.

- Ungdomarna är minst lika viktiga skulle jag säga på O-Ringen. Och där har vi satsat mycket för att lyfta dem, för de är ändå framtiden, säger Per Forsberg.

Elin Woxlin kom med för första gången 2019, först mest med intervjuer, men det har utvecklats allt eftersom till det nu närmast sömlösa samarbetet med Per Forsberg.

- Jag är ju en glad amatör som kommer hit på en semestervecka och har ju inte alls samma erfarenhet, men det utvecklas allt eftersom, säger Elin, lite väl blygsamt då det absolut inte märks någon oerfarenhet i sändningarna.

- Jag tycker om det här. Särskilt etapperna tycker jag är svinroliga och jag älskar att följa ungdomarna. Det är så mycket känslor och så stort med O-Ringen för dem, det minns man ju själv.

- Det är en jobbig vecka, absolut. Ibland undrar man varför man lägger en hel semestervecka på det här när man kliver upp 04.40. Men det är jätteroligt och så länge jag får fortsätta göra det här så kommer jag nog tacka ja, säger Elin Woxlin.

Hon jobbar som nyhetschef på en lokaltidning till vardags och känner att hon har nytta av det även här i radiorollen:

- Jag vet att jag är ganska bra på att ha koll på många saker samtidigt. Sedan gäller det att lägga upp sina skärmar som man vill ha det och så att man har koll.

Både Elin Woxlin och Per Forsberg har varit flitiga O-Ringen-deltagare och älskar sporten, så man undrar ju om de inte själva gärna velat vara med och springa nu också.

- Nej, att få tävlingen så här från början till slut varje dag, det tycker jag är skithäftigt. Sen får man inte springa, men det känns som man har gjort det i alla fall när man har stått där alla timmar, säger Elin och skrattar gott.

- Nej, jag känner att jag gör mer nytta i den här rollen faktiskt, säger Per Forsberg.

Det är Radio O-Ringen som han brinner helt för, och den lågan som brunnit 20 år hittills kommer fortsätta brinna.

- Nu skulle de ha svårt att ta bort Radio O-Ringen, tror jag, säger Per Forsberg och ler.

Det krävs mycket "split vision" för att ha koll på alla skärmar med information om läget i de många olika klasserna. Men det är något som Per Forsberg och Elin Woxlin på Radio O-Ringen verkligen besitter.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här