Para-I, en ny klass i O-Ringen

Åre 2023
en bild

En ny klass i O-Ringen det här året är Para-I, för deltagare med en intellektuell funktionsvariation. Vid torsdagens etapp i Ånn var det tre deltagare i den klassen. Vi pratade med två av dem, Eva Dahlberg och Henrik Berglund, och de trivdes bra.

- Jag gick åt fel håll och kom in på fel stig på ett ställe, men när jag kommit en bit på stigen så såg jag en skylt med en röd ledsen gubbe. Då förstod jag att jag gått fel så då vände jag, berättar Henrik.
För att förenkla för de som deltar i den här klassen har man tagit fram en karta där information som inte behövs för den här tävlingen har tagits bort. Till exempel har man tagit bort en del hjälpkurvor och gröna partier på kartan eftersom de som är med i den här klassen bara använder tydliga ledstänger som stigar, vägar, och kraftledningar.
- Det här är en bra karta, alla nybörjare borde få en sån här, tycker Henrik.

Hur kom det sig att ni började med orientering för de som har en intellektuell funktionsvariation?
- Det här har ramlat över mig, berättar Marie Ohlsson som är ledare i OK Storsjön.
- De här ungdomarna åker skidor i Östersunds skidklubb och jag fick frågan: Kan inte du komma och visa lite om orientering på en av skidträningarna?
- Jag tänkte: Hur ska vi få ihop det med 50 ungdomar och dessutom en som har en intellektuell funktionsvariation?
- Jag tog hjälp av min klubbkamrat Helene Wikner som var idrottslärare på särskolan och hon handledde Henrik under våren.
- Så småningom kände Henrik att det gick bra, och då kunde jag ta hjälp av andra föräldrar som kunde skugga honom och några andra som behövde hjälp.

- Nu har vi fyra stycken med intellektuell funktionsvariation som orienterar i vår klubb. De är med på våra träningar och vi vuxna skuggar dem. De har samma banor som de andra men får viss anpassning och mer hjälp.
En dag frågade Henrik: Vilken klass ska jag springa på O-ringen?
- Jag tänkte: Klass på O-Ringen…. kan du vara med där?
- Sedan tänkte jag: Han brukar ju springa inskolningsbanan och en sådan finns det ju på O-Ringen. Jag föreslog för orienteringsförbundet att vi skulle använda den banan men att de skulle få en egen klass. Efter lite diskussion fick vi igenom det och nu är Eva och Henrik med i O-Ringen.

- Det är bra att vi syns nu så fler ser att man kan springa även om man har en funktionsvariation. Jag träffade en förälder med ett barn som har en intellektuell funktionsvariation ute i skogen idag. Hon visste inte om att den här klassen fanns men kommer nog att vilja vara med nästa gång.

Eva var också nöjd med dagen.
- Det var svårt i Trillevallen, det var lerigt och så skulle man högre upp på fjället.
- Idag var det inte så svårt. Det var bara första kontrollen som jag inte hittade direkt, det var buskar framför skärmen.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här