Smålandskusten nästa - lärorikt studiebesök under årets O-Ringen

Åre 2023
en bild

Anders Strömbäck, projektledare för O-Ringen Smålandskusten 2024, välkomnar en ung löpare i mål i O-Ringen Åre och bjuder samtidigt in till Oskarshamn och Hultsfred nästa sommar.

"Fantastisk att uppleva O-Ringen på det här sättet"

När O-Ringen Åre avslutas i dag är det Smålandskusten som tar över och arrangerar orienteringsfesten nästa sommar. Den här veckan har de varit på plats för att se och lära.
- Det blir ett helt annat O-Ringen, men vi har ändå snappat upp en hel del, säger Anders Strömbäck, projektledare för O-Ringen Smålandskusten.

På grund av pandemin har väntan på arrangemanget blivit extra lång för Smålandskusten. Två år som gett möjlighet att reflektera och korrigera lite på grundkonceptet.

- Vi har haft fördelar av det. Vi har kunnat ändra lite på var vi ska ha våra terränger, och fått till en tajtare avslutning, där det är gångavstånd i princip till de två sista etapperna från O-Ringencampingen, säger Anders Strömbäck.

En del har de kunnat plockat upp från att besökt tidigare arrangörer. Först Norrköping 2019, och sedan efter pandemiuppehållet Uppsala i fjol och nu Åre.

- Det viktigaste vi lärt oss är nog hur man ska hantera vissa situationer, och att man från början är medveten om vi kommer ha fel och utmaningar. Men då ha inställningen att, okej det här blev fel, då löser vi det.

Anders Strömbäck konstaterar att hans ögon varit på annat när han besökt O-Ringen i fjol och i år, än när han tidigare varit med som deltagare.

- Det har varit fantastisk att uppleva O-Ringen på det här sättet.

I år har också den stora uppgiften för teamet från Smålandskusten varit att bemanna montern och sprida information om nästa O-Ringenvecka sommaren 2024 med Oskarshamn som huvudort och även två etapper i Hultsfred.

Det blir något helt annat än årets vecka i Åre både vad gäller tävlingsmiljöer och logistiken, som nu i Årefjällen inneburit utspridda boenden och etapper samt resor på mindre vägar, många på grusunderlag.

- Alla bussar går på asfaltsytor, och det är bussar bara till två av etapperna. Tredje etappen går bara 3,5 kilometer från O-Ringentorget, så det är ju cykel som gäller för de flesta där. Det är korta avstånd. Bor man på O-Ringencampen så kan i princip ställa bilen eller husbilen där och sedan inte använda den mer under veckan, säger Anders Strömbäck.

Smålandskusten kan stoltsera med 2 500 platser på campingen dessutom, som gör att man räknar med att runt 11 000 av deltagarna ryms där. Ungefär hälften av det antalet deltagare som man har som mål att locka.

- Så det blir vårt största fokus nu i höst, att försöka få fler att hyra ut sina stugor, attefallshus och annat så att vi har boenden till allas, säger Anders Strömbäck och går sedan och tar emot löparna i målfållan och hälsar dem välkommen till Smålandskusten.

Liknande nyheter

  • O-Ringen

   O-Ringen Sundsvall 2028

   Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 22-24

   Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 19-21

   Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här
  • O-Ringen

   Julkalender vinnare lucka 16-18

   Lucka 16, 17 och 18:s vinnare presenteras här.

   Läs mer här