O-ringen

O-Ringen Sundsvall 2028

en bild

40 år sedan sist - nu kommer O-Ringen tillbaka till Sundsvall

Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

Sundsvalls kommun kommer under vecka 30, 2028, tillsammans med Sundsvalls Orienteringsklubb och fem andra klubbar ta emot omkring cirka 18 400 deltagare och 4 000 medföljare när O-Ringen kommer till stan.

Under en veckas tid kommer bland annat O-Ringenstad byggas upp och fyllas med liv från omkring 10 000 campinggäster. Där kommer också O-Ringentorg finnas med scen, aktiviteter och mässa. Totalt kommer omkring 75 000 starter att genomföras med deltagare från ett 40-tal länder.

– Sundsvall erbjuder allt som vi vill att ett O-Ringen ska ha. Intressant terräng, fina ytor för en O-Ringenstad samt en närhet mellan stad och skog som gör det logistiskt fördelaktigt. Lägg där till kunniga och motiverade funktionärsföreningar samt engagerad värdkommun i Sundsvall som vi nu kommer att jobba med under flera år för att skapa ett perfekt 40-årsjubileum. 2028 är det ju nämligen 40 år sedan O-Ringen var här senast, säger Claes Forsberg, vd för Svensk Orientering Events.

O-Ringen Sundsvall 2028 ska erbjuda tävlingar inom tre olika grenar: orienteringslöpning, mountainbikeorientering och precisionsorientering. Samtliga tävlingar riktar sig till allt ifrån nybörjare till ungdomar, bredd och världselit. Tävlingen omfattar idag även Elittour, 3-dagars, Etappstart, Ungdomsstafett och Träningsbanor med tidtagning.

Sundsvalls kommun står tillsammans med Sundsvalls Orienteringsklubb, Selånger skid- och orienteringsklubb, Kovlands IF, VK Uvarna, Timrå skid- och orienteringsklubb och Ånge Orienteringsklubb redo för värdskapet. Senast det arrangerades ett evenemang i den här storleken så var det SM-veckan 2019, som trots iskyla blev till en stor folkfest.

– Det är mycket tack vare våra engagerade idrottsföreningar som det här kan bli verklighet. Det här är bara ett av många exempel på hur dom är med och bidrar till att göra Sundsvall till en roligare plats att både besöka och bo på, säger Niklas Evaldsson (V), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Evenemanget väntas ge stora effekter för värdkommunen. Det handlar om i genomsnitt mellan 20 000 till 25 000 besökare som får chansen att uppleva vår fantastiska region under en dryg vecka – och flera miljoner kronor i ökade skatteintäkter.

– Det är jättekul att man valt Sundsvall som plats för O-Ringen. Vi vill att mer ska hända i Sundsvall och att både kultur och idrott ska få mer plats i samhällsbygget, så att världens största orienteringstävling kommer till Sundsvall är ett styrkebesked för oss – dom är varmt välkomna hit, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns helt fantastiskt! Vi har ganska stor erfarenhet av att arrangera tävlingar på hög nivå. Nu senast under hösten 2023 då flera SM-tävlingar samt Swedish Leaguefinalen genomfördes med mycket gott resultat, så att "ta nästa steg" och arrangera ett O-Ringen känns helt rätt. Naturligtvis kommer det att krävas en hel del av klubbarnas medlemmar, men vi ser också att ett O-Ringen kommer att kunna stärka och utveckla orienteringssporten här i regionen, säger Johan Agås, Sundsvalls Orienteringsklubb.

Fler nyheter