Sekunddrama i sprinten

Triumftåget fortsätter för Tove Alexandersson och Jerker Lysell i O-Ringens 5-dagars. Men överraskningen i tisdagskvällen sprint i Lindvallen var Ukrainas Ruslan Glebov som vann sekunden för Jerker Lysell.

Ruslan

Ruslan Glebov, OK Ravinen. Foto: Lars Rönnols

När O-Ringen hunnit fram till halvlek och vilodag i dalafjällen är det dubbelt svenskt i toppen totalt. Tredje raka etappsegern innebär att Tove Alexandersson utökar sin redan magnifika ledning och nu har ett försprång på elva minuter inför de två avslutande etapperna torsdag och fredag.

I herrtävlingen blev det omkastning i den totala toppen. Jerker Lysells andra plats under folkfesten i Lindvallen betyder att han passerar Frankrikes Thierry Gueorgiou i sammandraget och har en ledning på minuten.

Formstarka och färgstarka Jerker Lysell förlorade etappen till Ruslan Glebov, ukrainaren som tävlar för OK Ravinen, med en futtig sekund.

­- Totalen är förstås viktig och jag förstod att jag hade en jättechans i kväll att gå upp i topp. Thierry är en förbaskat säker orienterare men inte lika vass på sprint. Men jag hade gärna tagit etappsegern, sprinten är viktig.

Lysell är Sveriges stora sprinthopp i VM om ett par veckor. Men under O-Ringen i dalafjällen har han också visat upp en enorm styrka och säkerhet på långdistans. Nu kör Lysell för totalseger.

- Ett bra utgångsläge i jaktstarten och allt kan hända. Att vinna O-Ringen är stort och något jag verkligen vill kämpa för.

Återigen blev det en succékväll för orienteringen. Tusentals med kvällslediga O-Ringenlöpare kantade banan och njöt av dramatiken.

­- Det var himla kul att springa. Publiken var fantastisk, säger hemmafavoriten Tove Alexandersson.

I totalen leder Tove med elva minuter före Norges Anne M Hausken Nordberg och Heidi Östlid Bagstevold. Jerker har ett försprång på en minut till fransmannen Thierry Gueorgiou. Trea där är Norges Magne Dähli.

Tove på sprinten

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK. Foto: Lars Rönnols

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision