Åres områden

Björnen

Björnen ligger en bit upp på berget öster om Åre. Det finns allt från små enkla stugor och lägenheter till stora lyxiga hus ju högre upp på berget du kommer. Allra högst upp ligger hotellet Copperhill med vidunderlig utsikt över Åredalen.

Åre by

I Åre by bor du mitt i smeten och med närhet både till flera riktigt bra restauranger och till O-Ringen-torget. Här finns ett stort utbud av hotell, lägenheter och mysiga butiker. Det är också inne i byn Bagherastafetten kommer att avgöras.

Tegefjäll

Mitt emellan Åre och Duved ligger det mysiga stugområdet Tegefjäll. Här finns flera vackra vandringsleder och du når enkelt och snabbt både trädgränsen och det vackra naturområdet Ullådalen. Väljer du en stuga högre upp på berget får du en fantastisk vy över Åre.

Duved

I byn Duved åtta kilometer väster om Åre bor ungefär 1500 personer och här finns också en hel del fritidsboenden. Bor du här tar du dig enkelt till de olika etapperna då en av O-Ringens sattelitparkeringar med direktbussar till tävlingsområdena kommer att finnas här. Plus också för en matbutik mitt i byn!

Undersåker

Byn Undersåker ligger ett par mil öster om Åre, mitt emellan Trillevallen och Björnen där fyra av O-Ringens etapper kommer att avgöras. Här finns också en av tävlingens två satellitparkeringar där direktbussar till tävlingsområdena avgår från.

Trillevallen

Ca 2 mil från Åre . Otroligt vacker miljö med sina fantastiskt fina vandringsleder. Välliste runt är en favorit som lockar löpare och vandrare i alla åldrar. Här kan man också besöka ett historiskt högfjällshotell som bjudit på service i världsklass sedan 1938. Trillevallen är en mycket populär skidort både alpint och för längdskidåkning. Här avgörs etapp 1 och 2.

Järpen

Hittar du 2,5 mil öster om Åre, och är centralort i Åre kommun med några restauranger, affärer, bensinstation, och biograf. Här finns gymnasieskola och kommunhuset. Här kommer etapp 3 för OL avgöras, liksom en etapp för MTBO. Visste du att ishockeyspelarna Henrik och Joel Lundqvist har Järpens IF som moderklubb? Vår camping, Molanda Camping, ligger några kilometer väster om Järpen.

Ånn

En liten by som ligger cirka 3 mil från norska gränsen. Ånn har ungefär 50 bofasta personer. Här ligger Camp Ånn som är en kursgård som tex försvaret. Ånn är ett välbesökt fågelskådnings område. Härifrån utgår ett system med stigar och spångar med flera fågeltorn och gömslen. Järnvägen mellan Östersund och Trondheim har stopp vid Ånn station. Väg E14 går igenom byn. Här går etapp 4 och 5 för OL.

Vålådalen

Vålådalens naturreservat är ett välbesökt utflyktsmål som ligger cirka 3 mil från Åre. Vålådalen har ett varierande landskap med karga fjällvidder, blomstrande dalgångar och frodiga fjällnära skogar. Här finns också stora myrar, blanka sjöar och strömmande vatten. De högsta fjälltopparna når över 1 600 meter. I reservatet finns Anaris-, Bunner- och Lunndörrsfjällen. Du kan göra en dagstur upp på toppen av Ottfjället, eller vandra i flera dagar genom väglöst land och övernatta i fjällstugor. I området betar renar från två samebyar, Tåssåsen och Handölsdalen.

Huså

Huså är en lugn liten by som ligger ca 3 mil från Åre på norra sidan av Åreskutan vid Kallsjön. Det är en gammal gruvort som har en egen skidanläggning, camping och restaurang . Om man som skidåkare åker offpist på baksidan av Åreskutan kan man ta sig hit till Huså. Här finns möjlighet att bestiga sluttningarna på energiska islandshästar med egen guide. I denna trevliga lilla by, finns det runt 100 bofasta.

Kall

Är en gammal by som ligger otroligt fint med utsikt mot baksidan av Åreskutan. Arealen i Kallbygden är stort som landskapet Blekinge eller landet Monaco och bygden kan stoltsera med att deras egen sjö, Kallsjön är länets 3:e största sjö. I bygdens norra del ligger de naturskyddade Skäckerfjällen. Kall har underbar blandning av fjäll, sjöar, odlad jord och orörd vildmark. Här finns en kyrka som härstammar från medeltiden.

Ottsjö

Ligger i södra Årefjällen ca 3 mil från Åre. Byn ligger i sluttningen mot Ottsjön som är omgiven av fjäll. I Ottsjö finns Ridvadet en historisk vandringsled som går över vattnet, på andra sidan sjön möts du av en fin sandstrand. Ottsjö ligger i Undersåkers distrikt och har ungefär 100 invånare. Byn ligger 20 km från den populära turistanläggningen Vålådalen. I den trevliga lilla ICA- Ottsjöbua, finns det mesta. I Ottsjö finns fint fiske för den som är intresserad, glöm dock inte att köpa fiskekort!

Mörsil

Ca 35 km öster om Åre. Ligger väldigt vackert vid Indalsälven. Här invigdes Sveriges första sanatorium 1891, som bestod av huvudbyggnad, läkarbostad och badhus. I Mörsil finns livsmedelsbutiker och högstadieskola, även en restaurang med pub och boende. I denna lilla tätort bor det 900 personer och ligger emellan Åre och Östersund.

Edsåsdalen

En familjär fjällby i södra Årefjällen, 23 km från Åre By. Här finns många vandringsleder och du kan ta dig upp på Renfjällets topp med en magisk 360° vy. Byn är belägen på sydsluttningen av Renfjället i södra Årefjällen på cirka 600 meters höjd. Orten har ett eget liftsystem och ett flertal boendeanläggningar för både sommar- och vintergäster, samt dessutom en husvagnscamping. De flesta av de bofasta är sysselsatta inom turistnäringen, men även inom jord- och skogsbruk.

Östersund

Ligger 8 mil ifrån Åre. och när Årebor ska åka till “stan” är det Östersund vi pratar om. Östersund är en växande stad som ligger otroligt vackert intill Storsjön. Här kan du njuta av storstadspuls, men även av fjäll och natur. I centrum finns massor med butiker, pubar och restauranger. Här kan du gå på Storsjöyran som är en av Skandinaviens största musikfestivaler. Du hittar även Östersunds skidstadion som är en skidskyttearena av världsklass. På sommaren används den även till rullskidor, löpning och mountainbike. Det är i Östersund som etapp 1 och 2 i MTBO avgörs.

Krokom

Krokoms kommun består av 193 byar som ligger mellan Åre och Östersund. Med ett idealiskt läge med närhet till både stad och fjäll så är det en kommun som är mycket attraktiv till inflytt. En mycket välkomnande kommun som välkomnar nya innevånare. Kommunen är känd för sina bra skolor och barnomsorg. I Krokoms kommun kan i princip alla byar stoltsera med fantastisk utsikt över vår vackra fjällvärld.

Trondheim

En av Norges största städer som ligger 16.5 mil från Åre. Trondheim har en mycket gammal historia och tillhörde Sverige mellan 1658-1660. Norska språket och jämtländskan är väldigt närbesläktat. Trondheim har 160 000 invånare, 25 000 av dessa är universitetsstuderande. Här finns vackra Nidarosdomen, Nordens näst största domkyrka att beskåda. Här finns vackra parker, trevliga hotell och restauranger. Fisket är en stor industri här och på eftermiddagarna kan man köpa färska räkor direkt från trålarna som kommer in till hamnen. Till Trondheim tar man sej enkelt via E14 eller med tåg via Storlien. Från Åre med bil tar det ca 2,5 tim till Trondheim och ca 1.45 tim till Vaernaes Internationella Flygplats.