Översikt

En sjö

Under O-Ringen Smålandskusten 2024 finns det tävlingar för alla, från elit som kämpar om slutsegern över tre eller fem dagar, till de som utmanar sig själva i olika klasser samt barn och vuxna som är nybörjare.

Här är en guide där som hjälper dig att välja rätt tävling för dig. Det finns tävlingar över fem och tre dagar. Du kan även välja att springa enstaka dagar.

Elittour

För världs- och Sverigeeliten. Startfältet gallras, och delas upp i sex klasser: D18 Elit, H18 Elit, D20 Elit, H20 Elit, D21 Elit och H21 Elit.

5-dagars

Att tävla i orientering över fem dagar/etapper är hörnpelaren och ursprunget för O-Ringen. Det var så det hela började 1965 och det är så de flesta deltar än idag.

Huvudklass & Kortklass
För dig som vill tävla mot de bästa i varje årskull, på en normallång (huvudklass) eller en lite kortare (kortklass) bana. Det finns köns- och åldersindelade klasser från DH10 till DH95, samt nybörjarklassen Inskolning för de som är högst 16 år.

U1 och U2 utgår från och med 2024 och vi rekommenderar istället Etappstart Mycket Lätt 2,5 (prova på) respektive Öppen klass / Etappstart Lätt 2,5.

Motionsklass
För dig som vill tävla på lite lättare banor, i klasser indelade efter kön och ålder. Finns klasser från DH21 till DH80.

Öppen klass
För dig som vill tävla fritt mot dig själv och/eller andra, obundet kön och ålder. Du väljer själv längd och svårighetsgrad från ett urval av klasser.

Öppna klasser hette tidigare Challengeklasser.

MTBO-klass
För dig som vill tävla i mountainbike-orientering (MTBO). Finns olika köns- och åldersklasser från DH12 till DH80.

PreO-klass
För dig som vill tävla i Precisionsorientering (PreO). Du väljer själv svårighetsgrad från ett urval av fyra klasser.

3-dagars

3-dagars är skapat för dig som vill uppleva allt ett O-Ringen innebär, men av olika skäl inte kan delta alla fem etapperna. En uppsättning Öppna klasser erbjuds.

Öppen 3-dagarsklass
För dig som vill tävla fritt mot dig själv och/eller andra, obundet kön och ålder. Du väljer själv längd och svårighetsgrad från ett urval av fem klasser.

Finns för OL och MTBO.

Etappstart

För dig som vill delta enstaka dagar/etapper. Du väljer önskad svårighetsgrad och längd från ett urval av 25 klasser över de tre grenarna:

- Orienteringslöpning (OL)
- Mountainbikeorientering (MTBO)
- Precisionsorientering (PreO)

Bagheerastafetten

Klubblag gör upp i en spännande stafett i samband med invigningen. En riktig publikfest och en perfekt början på O-Ringen.

Träningbanor med tidtagning

Kom förberedd till din riktiga start genom att delta på en av våra träningsbanor med tidtagning (ersätter träningsracet). Du väljer önskad svårighetsgrad och längd från ett urval av klasser.