English
O-ringen

Från nybörjarkurs till projektledare för O-Ringen

en bild

Måns Lennermo är projektledare för O-Ringen Jönköping

Lär känna Måns Lennermo, projektledaren för O-Ringen Jönköping 2025.

Hur började du orientera Måns?

– Någon gång på mellanstadiet hade vi en vikarie som var aktiv orienterare och hon bjöd in till nybörjarkurs i Nässjö där jag bor. Det lockade mig och jag bestämde mig direkt för att jag skulle vara med.

Var det rätt val?
– Jag blev förhållandevis biten direkt. Det var, och är, något speciellt med kombinationen av att springa och orientera, av att mötas inför nya utmaningar, nya banor vid varje tillfälle. Fascinationen var rätt stor från början att karta och verklighet hörde ihop. Att komma ut i naturen var också något som passade mig bra.

Och resultatmässigt?
– Det har varit upp och ned. Löpningen har alltid varit min styrka, än mer när jag var ung. Hänglöpning var jag bra på men när det var upp till mig själv att orientera behövde jag antingen lätta banor eller tur. Och att förlita sig på turen, eller tanken att det löser sig nog längre fram, är ingen strategi jag kan rekommendera. Det kan
fungera några kontroller men en hel bana går det inte.

Erfarenheten av O-Ringen?
– Mitt första O-Ringen gjorde jag i Karlstad 1996. Vi var riktigt många från klubben, främst familjer med barn i min ålder, vilket gjorde det till en så rolig upplevelse. Det jag kommer ihåg från det O-Ringen handlar mer om det runt-i-kring än om tävlingen i sig. Något jag tror många känner igen sig i. O-Ringen är så mycket mer
än att orientera.

Nu blir vi nyfikna, vad är det du kommer ihåg?
– Jag kommer ihåg att första start var 08.00 vilket gjorde att vi fick gå upp sååå tidigt på morgonen för att hinna ut till etappen. Jag kommer ihåg all lek bland husvagnar och tält. Jag kommer ihåg att polisen kom med en av våra yngre deltagare efter att hon lekt lite väl långt bort (vi håller namnet anonymt tänker jag…om inte annat så för
föräldrarnas skull). Och jag kommer ihåg sista kvällen då vi beställde pizza till klubbfikat. Utöver att det tog en otroligt lång tid att få leveransen så var inte en enda av de cirka 40 pizzorna vi beställt uppmärkta när de kom så det blev en utmaning att dela ut dem rätt.

Är det detta vi kan förvänta oss av O-Ringen Jönköping 2025?
– Vi skall försöka undvika såväl polisinblandning som långa väntetider. Men i övrigt. Känslan vill jag att den skall vara likt ovan. Alla skall åka hem och kunna tänka tillbaka på en vecka av härliga, roliga och kanske några plumpa minnen. Från skogen, från arenan och från den gemensamma campingen.

Hur är förutsättningarna i Jönköping?
– Riktigt bra säger jag som partisk i målet. Vi kommer kunna erbjuda en samlad camping på Elmias mässområde. Sannolikt med en av de bästa utsikterna genom alla tider med Vättern direkt nedanför.

Liknande nyheter