English
O-ringen

Dackarna speedway - funktionärsförening till sommarens O-Ringen

en bild

Speedwayklubben tar hand om parkeringen i Rosenfors

Det behövs många funkionärer för att genomföra ett O-Ringen. I sommar ställer Dackarna upp och sköter om parkeringen under etapp 1 och 2 i Rosenfors.

Vi träffade Jon Lindberg (bilden) som jobbar ideellt i Dackarna och sitter i styrelsen med inriktning på ekonomi och vissa andra riktade insatser. Klubben har ungefär 2,5 avlönade tjänster förutom speedwayförarna.

- Under en speedwaytävling i elitserien är det ungefär 100 volontärer som jobbar. Under GP-tävlingarna en gång om året går det åt upp emot 400 funktionärer. GP har vi arrangerat i närmare 20 år och organisationen är vältrimmad. Ett bra betyg på det är att vi några år även åkte med hela vår organisation, inklusive maskiner, till GP-tävlingarna på Friends i Stockholm.

Föreningen heter Målilla Motorklubb som äger ett aktiebolag som driver elitverksamheten i Dackarna speedway. Vi omsätter ungefär 13 miljoner i bolaget och äger sedan 10 år hela området med speedwayarenan. Publiksnittet på elitseriematcherna var för drygt 15 år sedan, i samband med SM-guldet 2007, över 5000 men har dalat och gick ner ytterligare under pandemin. Nu tror och hoppas vi att det har vänt och 2023 var vi över 3000.

Dackarna har tagit SM-guld sju gånger, varav tre i ”modern tid”, 2007, 2021 och 2023 och är alltså regerande svenska mästare. Speedwayen har funnits i Målilla sedan 1950.

- Vi har idag inget eget ungdomslag men anordnar ”prova på” och kan därifrån slussa in de som blir intresserade att börja träna och köpa egna grejor. Vi samarbetar med andra föreningar kring våra elitseriematcher och framför allt under GP-tävlingar. Nu blir det lite nytt att vi går ut och hjälper till med ett annat arrangemang när O-Ringen kommer hit. Vi kommer att ansvara för parkeringen under de två etapperna i Rosenfors. Dessutom ska vi i vår restaurang på speedwayarenan servera lunch till de 130 busschaufförerna. Likheten för vår del jämfört med O-Ringen är att det engagerar så många människor och det ger positiva effekter på näringslivet och regionen, säger Jon Lindberg.

Idag 7 maj har Dackarna elitseriepremiär - lycka till mot Piraterna!

en bild

Några av volontärerna på speedwayarenan Björn Dahlström, Jan Samuelsson, Magnus Sandberg.

Fler nyheter